PVC'nin Labil Klorürler Üzerinden N-butil Akrilat Ve 2-etil Hexil Akrilat İle Atrp Yoluyla Graft Kopolimerleşmesi

Özlem, Mesut
Bu çalışmada, PVC nin labil klorürler üzerinden graft kopolimerleşmesi yapılmıştır. PVC zincirindeki C-Cl bağları normal şartlarda oldukça güçlüdür. Buradaki Cl atomu kimyasal bir reaksiyon için oldukça inerttir. Ancak PVC nin yapısında eser miktarda labil klorürler bulunmaktadır. Yapısal bozukluk sebebiyle oluşan zayıf bağlardan (labil klorürlerden) yararlanarak grafting from prosesiyle n-butil akrilat ve 2-etil hexil akrilat PVC ye direkt graft edilmiştir. Kopolimerleşme, bakır varlığında yeni bir yöntem olan ve kontrollü/yaşayan bir polimerizasyon tekniği olan atom transfer radikal polimerleşmesi (ATRP) ile yapılmıştır. Bu sebeple polimerleşme kontrollü olarak gerçekleşmiştir ve düşük polidispersite indeksli graft koplimerler elde edilmiştir. Bununla beraber kopolimerleşme sırasında homopolimerin oluşmadığı görülmüştür. Kopolimerleşme yüksek verimle gerçekleştirilmiştir ve komonomerlerin polimerlerinin camsı geçiş sıcaklığının düşük olması sebebiyle self-plasticized PVC elde edilmiştir. Sert ve kırılgan olan ve tek başına kullanılamayan PVC modifiye edilerek plastikleştiricisiz kullanılabilir duruma getirilmiştir.
In this study, PVC is grafted by initiation from the labile chlorines. In the main chain of PVC, C-Cl bonds are too strong. Chlorine atoms on PVC itself has been described as too inert to initiate polymerization, in ordinary conditions. Trace amounts of labile chlorines in PVC structure resulting from structural defects can act as initiation sites for direct grafting of PVC. Copolymerizations have been carried out by copper-mediated atom transfer radical polymerization (ATRP), which is new emerging polymerization technique yielding controlled/living chain growth (low polydispersity index). Polydispersity indexes of copolymers were low. Throughout the polymerizations no free homopolymer were detected. High grafting yields have been obtained in graft copolymerization of n-butyl acrylate and 2-ethyl hexyl acrylate. Due to low, flow characteristics and brittleness of pure PVC it needs the use of relatively large amounts of plasticiser. Due to low glass transition temperature of polymers of the comonomers self-plasticized PVC has been prepared.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
poli(vinil klorür) (PVC), atom transfer radikal polimerleşmesi (ATRP), labil klorür, graft kopolimerleşme, butil akrilat, 2-etil hexil akrilat, poli(vinyl chloride)(PVC), atom transfer radical polimerization (ATRP), labile chloride, graft copolymers, butyl acrylate, 2-ethyl hexyl acrylate