Eşzamanlı Mühendislikte Montaja Uygun Tasarım Ve Uygulaması

2009-06-23
Ulugergerli, Mehmet
Bu çalışmanın amacı, eşzamanlı mühendislik metodolojisinin ışığında kendi tasarım ilkelerinden olan montaja uygun tasarım (MUT) yönteminin tanımlanması, ilkelerinin belirlenmesi ve belirlenen bu ilkelerin bir uygulama üzerindeki etkilerinin karşılaştırılıp ortaya konulmasıdır. Bu çalışmada, öncelikle ürün geliştirme sürecine giriş yapılıp, eşzamanlı mühendislik kavramından bahsedilmiştir. Eşzamanlı mühendislik tekniklerinden olan montaja uygun tasarım hakkında genel bilgi verilmiş ve tasarım kuralları anlatılmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda, cam üretim sanayisinde kullanılan bir otomasyon makinasının cam kalıp tutucu ve kalıplarında yeniden tasarıma gidilmiştir. Orijinal ve yeni tasarımın üç boyutlu modellenmesi Solidworks 2006 kullanılarak yapılmıştır. Yapılan yeni tasarım, daha önce bahsedilen montaja uygun tasarım kuralları ve değerlendirme metodu olan Boothroyd & Dewhurst yöntemi dikkate alınarak yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlardan yola çıkarak bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, MUT yöntemi ve uygulama kriterlerinin kullanılması ürün geliştirme sürecini kısaltığı, montaj zamanı, parça sayısı ve parça maliyetini azalttığı, ayrıca bunlara bağlı olarakta sistemin bakım çalışması sırasında fayda sağladığı görülmüştür.
The aim of this study is to define Design For Assembly (DFA) technique in the light of concurrent engineering methodology, determine the principles and manifest these principles effects on an application through comparison. In this study firstly, introduction to the yield development process is made and then its techniques. DFA, which is one of the techniques of concurrent engineering, is mentioned and the rules of design are explained. In line with this information, there is a re-design process in glass block holder and blocks of an automation machine which is used in glass production industry. The 3D modellings of the original and new design have been made by using Solidworks 2006. The new desing is made in the light of DFA and with paying attention to the Boothroyd & Dewhurst method which is referred in the former chapters. Assessment is made in accordance with conclusions. As a result, the use of DFA methods and application criteria to shorten product development process, assembly time, the number of parts and components to reduce costs, but also as their systems during the maintenance work is deemed to benefit.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Eşzamanlı mühendislik, Montaja uygun tasarım, Concurrent Engineering, Design for Assembly