Son Beş Yılda Türkiye Nin Tekstil Makinaları İthalatı Ve Bu İthalatın Tekstil İhracatına Etkileri Üzerine Bir Araştırma

Baykara, Seda
Instıtute of Science and Technology
Tekstil sektörünün gelişmesinde en önemli pay şüphesiz teknolojik ilerlemeler doğrultusunda yapılan yeni yatırımlarındır. 1994 yılından sonra, özellikle 1995-1996 yıllarında Türkiye, tekstil makinaları ithalatı ile dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu çalışmada önce 1994 ve öncesinde sektörün durumu, makina parkı değerlendirmesi ile birlikte ele alınmış, ardından 1994-1999 yılları için makina ithalat rakamları tablolar ve grafikler ile incelenmiştir. Tekstil sektörü için verilen yatırım teşvik belgeleri, yıllara göre üretim değerleri ve kapasite kullanım oranları değerlendirilmiş, tekstil ve konfeksiyon ihracatı incelenmiştir. Bu dönemde tekstil sektöründe yaşanan krizle ilgili görüşlere de yer verilmiştir.
The most important factor in the development of textile sectoris doubtless the new investments made in accordance to technological progress. After 1994, especially in 1995-1996, Turkiye has succeeded in having the attention of whole world by import of textile machinery. In this study first the situation of the sector in 1994 and before is discussed as well as assessment of machinery inventory, than machinery import numbers of the years 1994-1999 are examined with tables and graffics. Investment encouragement certificates, production values and capacity use rates are documented, textile and ready-made clothes export datas are examined. Some opinions about the textile cris during these years are summarized.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Tekstil makinaları, İthalat, İstatistikler, Textile machinery, Import, Statistics