Tahin Ve Fındık Ezmesinde Aflatoksinlerin Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (hplc), Florimetre Ve Enzimle Etiketli İmmunolojik Tayin (elısa) Yöntemleri İle Analizi

Nilüfer, Dilara
Instıtute of Science and Technology
Çalışmada ülkemize özgü gıda ürünleri olan tahin ve fındık ezmesinde aflatoksin analizleri, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC), florimetre ve enzimle etiketli immunolojik tayin (ELISA) yöntemleri ile yapılmıştır. HPLC ve florimetre yönteminde saflaştırma ve temizleme işlemleri immunolojik yöntemlerden olan immunoafinite kolon (Vicam Aflatest) kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. ELISA yönteminde Neogen firmasının Veratox toplam aflatoksin kiti kullanılmıştır. Bu üç yöntem doğruluk, kesinlik, basitlik, süre, kullanım kolaylığı gibi faktörler açısından incelenmiş ve metotlar arası ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, ülkemizde üretilen 14 ticari firmaya ait tahin numunesinde genel anlamda aflatoksin riskini belirleyebilmek için, immunoafinite kolon ile saflaştırma ve temizleme sonrası HPLC ile analiz yöntemi kullanılarak aflatoksin tarama çalışması gerçekleştirilmiştir. HPLC ile ilişkili sonuçları nedeniyle afinite kolon sonrası florimetre ile analiz yönteminin, toplam aflatoksin kontaminasyonunun tahminlenmesi için kullanılması uygun bulunmuştur. ELISA yöntemi ise gıda yapılarına göre farklık göstermesi ve yüksek varyasyon nedenleriyle genel bir eleme yöntemi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Susam içeren ürünlerin tümünde aflatoksin kontrollerinin ciddi bir şekilde yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
In this study aflatoxins in tahini (sesame paste) and hazelnut paste, which are the Turkish special foods, were analyzed by high performance liquid chromatography (HPLC), fluorometer and enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) methods. Immunoaffinity column (Vicam Aflatest), which is also an immunological method, was used to clean-up and purify extracts prior to HPLC and fluorometer methods. Veratox kits of Neogen was used as ELISA method. Correlations of three aflatoxin analytical methods were determined and methods were evaluated by considering accuracy, precision, simplicity, analysis time and the ease of use. On the other hand, 14 tahini samples of different trademarks that were obtained from Turkey retail markets were analyzed by immunoaffinity clean-up and HPLC detection method in order to determine the aflatoxin risk of tahini. Due to its high correlation with HPLC method, fluorometric determination method following immunoaffinity column cleanup step was found to be applicable for the prediction of total aflatoxin contamination for these samples. The ELISA method, because of its high variation in replicates and significant difference in results between the two types of foods, its applicability is limited for use only as a screening method. There is a need for control of the aflatoxin contamination of foodstuffs having sesame seeds as an ingredient.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Aflatoksin, HPLC, Florimetre, ELISA, İmmunolojik yöntemler, Tahin, Fındık ezmesi, Aflatoxin, HPLC, Fluorimeter, ELISA, Immunological Methods, Tahini, Hazelnut paste