Akustik Özellikleri Geliştirilmiş Örme Kumaşlar

2010-06-17
Küçükali, Merve
Akustik özelliği geliştirilmiş boşluklu (spacer) örme kumaş tasarımının ve üretiminin gerçekleştirilmesi hedeflenen bu çalışmada 22 farklı örgü tipine sahip kumaş tasarlanarak üretimleri yapılmıştır. Çalışmanın başında örgü tipindeki değişikliklerin kumaş ses yutum özelliği üzerine etkisini görebilmek amacıyla üretimde kullanılan hammadde sabit tutulmuş ve bunun sonucunda en iyi ses yutum özelliğine sahip kumaş belirlenmiştir. Yapılan deneyler neticesinde kumaş kalınlığındaki ve yoğunluğundaki artışın kumaş ses yutum özelliğini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Kumaşların ön-arka yüzlerinde mini-jakar örgü kullanmanın, kumaş kalınlığını ve bununla birlikte kumaş yoğunluğunu belirgin ölçüde arttırdığı gözlenmiştir. Örgü raporunda kullanılan askı ve atlama ilmek sayısının önemli olduğu ve bu parametrelerin optimum düzeyde tutulmasıyla kumaş ses yutum özelliğinin iyileştiği görülmüştür. Kullanılan iplik yapısının kumaş ses yutum özelliği üzerindeki etkisini görebilmek amacıyla test edilen frekans aralıklarında en iyi ses yutum katsayısı değerlerine sahip seçilmiş örme kumaş 3 farklı yapıda polyester ipliği kullanılarak örülmüştür. Yapılan deneyler neticesinde polyester iplik yapısı olarak puntalı iplik kullanılmasının en iyi ses yutum özelliği sağladığı görülmüştür. Kullanılan lif tipinin kumaş akustik özelliği üzerindeki etkisi görebilmek amacıyla seçilen örme kumaş son iplik numarası aynı olan farklı hammaddede iplikler kullanılarak örülmüştür. %100 akrilik lifinden mamül kumaş en yüksek ses yutum performansını gösteren kumaş olmuştur. Yün karışımlı iplikler içerisinde ise yün oranının artışıyla iplik tüylülüğünde artış ve kumaş ses yutum özelliğinde iyileşme görülmüştür.
In this study, 22 fabrics that have different spacer knitted structures were designed and produced in an intention to improve the acoustic properties of these fabrics. Firstly, raw material used during knitting process was not changed in order to observe the effect of the differences in the knitting structure on the sound absorption properties of the fabric. The results obtained showed that the increase in fabric thickness and density affected sound absorption properties of fabric positively. It was clearly seen that use of mini-jacquard knits on both front and back faces of the fabrics increased fabric thickness and density. It was determined that the number of tuck and miss stitches used in knitting structure was important and keeping these parameters at an optimum level improved sound absorption property of the fabric. The fabric with best sound absorption property was selected and knitted by using three different polyester yarn structures to analyze the effect of yarn structure on the fabric sound absorption property. As a result, it was observed that use of intermingled polyester yarn as polyester yarn structure provided the best sound absorption property. The fabric structure was knitted with yarns of the same final count from different fibers to analyze the effect of fiber type used on the fabric sound absorption property. The fabric from 100% acrylic fiber showed the best sound absorption performance. Finally, it was observed that within wool blended yarns an increase in wool content increased the yarn hairiness and so improved fabric sound absorption property.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Boşluklu örme kumaş, Ses yutum katsayısı, Spacer knitted fabric, Sound absorption coefficient