Türkiye'de Marinaların Kamusal Kullanıma Etkileri Ve Öneriler

Özkan, Özgür
Kıyıların kentle ilişkisi, mimarlıkta önemli bir araştırma alanıdır. Yalnızca coğrafi konumlarından dolayı değil, barındırdıkları kültürel, sosyal, ekonomik potansiyel nedeniyle de kıyı şeritleri farklıdırlar. Marinalar, hem denizdenkaraya hem karadan-denize geçişi sağlayan ve iki yön için de çeşitli özellikleri barındırması gereken yapılardır. Bu geçiş bölgelerinin” iki tarafında da, konfor, uyumluluk, bağlantı ağları, çevre ilişkileri gibi başlıklarda toplumun tüm kesimlerinin yararının gözetilmesi için; detaylı, araştırmaya dayanan bir tasarım çalışması gerektirmektedir. Birbirinden farklı iki tarafa aynı anda hizmet sunmanın zorluğu, “kıyı”nın doğasının bir sonucudur; ancak kıyılar, yaratıcı mimari müdahale ve doğru işletme politikalarıyla bu çok boyutlu mekânsal hizmeti sağlayabilirler. Günümüzde önemi gittikçe daha iyi kavranan ve ülkemizde sayısının hızla arttığı marinalar; kıyı şeridinin çok yönlü kamusallığına mimari müdahalenin en başta gelen aracıdırlar. İnşa ve uygulama aşamalarının kamusal alanda yürütüldüğü marinaların, mekânsal potansiyelinin araştırılması bu çalışmanın hedeflerindendir. Bu araştırmanın sonuçlarına, literatürün ayrıntılı incelemesinin yanı sıra, hem Türkiye’de konuyla ilgili uzmanlar hem de marina yöneticileri ile yapılmış görüşmeler sonucunda ulaşılmış verilerden varılmıştır. Marina planlama ölçütleri arasında, marina yapılaşmasının ve kullanım biçimlerinin, çevre halkın kıyı şeridi ve doğayla ilişkisini engellememesi başta gelmektedir. Değerlendirmelerin genel sonucu, yeni marinaların kıyı bandını kamusal alan olarak kullanmaya imkân verecek şekilde planlanmasıdır. Bunun sağlanması için, kıyı hattını ve kamusal alanı bölme ihtimali olan tesislerin iç bölgede konumlanması ve kıyı şeridini sosyal tesislerle değerlendirerek kamusal kullanıma açılması gerekmektedir. Bu sayede, marina ve yat turizmi sektörü, mimari müdahalelerle hem toplumsal olarak daha yararlı, hem de ticari açıdan daha başarılı bir hale gelecektir.
Marinas and yacht tourism, studied in this thesis, is one of the tourism types which develops very fast and has socially and economically high benefits. Examining shorelines in relation with the city is a very large investigation area in architectural studies. In addition to their geographical location, shorelines are culturally, socially and economically unique. Marinas are special types of buildings with sea to land and land to sea transition and have to own fundamental features special for both sea and land. As these features have to relate to visual comfort, constructive harmony, connection networks, and environmental factors, a very serious work of design study is necessary. Serving both sides is the difficulty belonging to the nature of the shoreline and shorelines are public areas which are able to provide this service variety by the means of the architectural interposition and authentic administrative policies. Marinas are the crucial instrument to control multidimensional publicity of shoreline. To investigate their spatial potential of the marinas as public spaces in regard to their construction and application phases is the main intention of this work. The conclusion of this work is obtained by examining the related literature and by the interviews with experts and marina administrators. The main expectation from marinas is to serve to everyone not only to the user and to be an interceder for public to reach to sea and to entertain at the shoreline by the means of the social facilities. In this way, marinas and yacht tourism can be more beneficial and subservient for the public life and commercially more profitable.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Marina, kamusal alan, kıyı alanları, yat turizmi, Marinas, Public Space, Shore Line, Yacht Tourism