Düşük Re Sayılı Akışda Naca2415 Kanat Profili Üzerindeki Ayrılma Kabarcığının Sayısal Ve Deneysel İncelenmesi

Genç, M. Serdar
Kaynak, Ünver
Lock, Gary
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi
Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee
Düşük Re sayılı akışlarla; mini, mikro ve insansız hava araçlarının uçuşlarında, rüzgar türbini kanatları üzerindeki akışlarda, model uçaklarda, böcek, sinek gibi küçük uçan hayvanların uçuşlarında karşılaşılır. Bu tür hava araçlarında türbülansa geçiş akışları ve laminer akım ayrılması ile karşılaşıldığından akışın yapısı ve hava aracından elde edilebilecek en yüksek taşıma önem kazanmaktadır. Bu nedenle düşük Re sayılı akışların ve bu akışlarda meydana gelen ayrılma kabarcığının yapısı ve davranışı iyi bilinmelidir. Bu çalışmada, 2,xl 05 Re sayılı türbülansa geçiş akışında NACA2415 kanat profili etrafındaki akış sayısal ve deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmalar, hem Batla Üniversitesi'nde hem de TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yapılmıştır. Sayısal benzeşimler ise, FLUENT FM yazılımında türbülans ve türbülansa geçiş benzeşim modelleri ile gerçekleştirilmiştir. NACA2415 profili üzerinde bu Re sayısında deneylerde lamineı• ayrılma kabarcığı oluşmuştur. Sayısal benzeşim için lam türbülanslı ve türbülansa geçiş modelleri denenmiş ve Ree2x105 iken akım fiziksel olarak bir geçiş akımı olduğu için türbülansa geçiş modelleri gerçeğe daha yakın sonuç vermiştir.
Konferans Bildirisi -- Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2010
Conference Paper -- Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2010
Ayrılma kabarcığı, Rüzgar tüneli, Sıcak-tel anemometresi, Türbülansa geçiş modeli.