Türkiye’nin Gemi Sanayi Alanındaki Uluslararası Ve Bölgesel Kuruluşlarla İlişkilerinin İncelenmesi

2013-02-18
Kurtoğlu, Hicret
Denizcilik sektörü günümüzde dünya ticaretini etkileyen en önemli sektörlerden biri konumundadır. Gemi inşa sanayi de denizcilik sektörünün alt sektörlerinden stratejik, sanayi gelişimini teşvik edici, istihdam oluşturucu, ülkeye döviz kazandırıcı ve diğer sayamadığımız özellikleri açısından önde gelenlerinden birini oluşturmaktadır. Gemi inşa sanayi; aynı zamanda gemi bakım-onarım sanayi, gemi geri dönüşüm sanayi, gemi yan sanayi ve yat-gezinti teknesi inşa sanayi ile yakın bir ilişki içerisinde yer almaktadır. Gemi inşa sanayi genel olarak gerçek anlamda küreselleşmiş birkaç sanayiden biri olarak nitelendirilmektedir, çünkü armatörler gemilerini dünyanın herhangi bir yerindeki yeni inşa tersanesinden temin edebilirler, bu da söz konusu sanayinin uluslararası olarak çok rekabetçi olduğu anlamına gelmektedir. Uluslararası alanda böylesine rekabetçi olan bir sektörün de bu sektörle ilgili uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla etkileşimi de kaçınılmaz bir hale gelmektedir. Mevcut çalışmada öncelikle gemi sanayinin tanımı, tarihsel gelişimi ve etkileşim halinde olduğu alt sektörler açıklanmış olup daha sonrasında uluslararası, bölgesel ve ulusal sektör kuruluşlarıyla ilişkileri ve son olarak da uluslararası kurallar ve düzenlemeler ile uluslararası ticaret bağlamında gemi inşa sanayi alanındaki uluslararası ilişkilerin Türkiye’ye yansımaları, bu sektör kapsamında uluslararası alanda karşılaşılan sorunlar ve bu ilişkilerin geliştirilmesi ve daha da ileriye götürülebilmesi için atılabilecek adımlar sunulmaya çalışılmıştır.
In this day and time, maritime sector is among one of the most important sectors affecting world trade. Shipbuilding industry comes also at the forefront as a sub sector of maritime sector with its’ strategic, promoting industry development, employment generator, gaining foreign currency and other characteristics. Shipbuilding industry at the same time has close relationships with ship maintenance and repair, ship recycling, ship supply and yacht-recreational craft building industries. Shipbuilding is generally regarded as one of the few truly globalised industries, in that ship buyers can source their vessels from almost any shipbuilding yard in the world, which means that the industry is internationally very competitive. For such a competitive sector in the international area, it becomes inevitable to interact with its’ international and regional related institutions. In the present study, first of all the definition of the shipbuilding industry, its’ historical development and sub sectors that it interacts with is explained and then its’ relationship with international, regional and national institutions and lastly in the context of international rules and regulations and international trade; international relations in the field of shipbuilding industry and its’ reflections to Turkey, problems faced in the international area and possible steps to make this relations better and to carry forward are tried to be presented.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
gemi sanayi, gemi inşaatı, uluslararası ilişkiler, ship industry, shipbuilding, international relations