Gümüş Katkılı Kalsiyum Fosfat Malzemelerden Karmaşık Mimarili Skafolt Fabrikasyonu

2008-09-26
Bahadır, Abdurrahman
Proje kapsamında yapılacak arastırmalarda gümüsün anti bakteriyel özelliginin kemik olusum hammaddesine etkisi tespit edilecektir. Bulunan sonuçlar dogrultusunda uygulanacak implant malzemenin en iyi yararlılıkta olusturulmasına olanak saglanacaktır. Öncelikle laboratuar ortamında çökeltme yöntemi ile üretilen Ag katkılı hidroksilapatit (HA), kurutma isleminden sonra toz halden preslenerek pelet seklinde numune haline getirilecektir. Pelet haline gelen nımıneler 500’den 1300 0C’ye kadar degisen sıcaklıklarda sinterlenecektir. Daha sonra sinterlenen bu numuneler X Isınları Kırınımı (XRD) , Moleküler Bag Karakterizasyonu (FTIR), Taramalı Elektron Mikroskobu Fotograflaması (SEM) gibi analiz cihazlarıyla karakterizasyon islemine tabi tutulacaktır. Yapılan karakterizasyon islemleri sonrasında seçilen bakteri türleri ile bakteri deneyleri yapılacak ve gümüs katkılı hidroksilapatitlerin bakteriyel etkinligi saptanacaktır. Fabrikasyon için en uygun bilesim tespit edilecek ve prototip modeller üretilecektir.
The objective of the current study is to develop a better understanding on the structure and behavior of the Ag incorporated HA. In order to do this, Ag doped hydroxylapatite (HA) was made by a precipitation method at laboratuary then dried and pressed to be shaped pellet samples and sintered in air at 500oC to 1300oC. The materials were characterized by x-ray diffraction (XRD), Fourier transforms infrared spectroscopy (FTIR), Scanning electron microscope (SEM) and density measurements. After bacteria tests are applied to samples and antibacterial effect will be determined. Then choose the best composition and temperature for fabrication of the scaffolds. Keywords: Hydroxylapatite, Antibacterial, Scaffolds Science Code:
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
skafolt, antibakteriyel, hidroksilapatit, scaffold, antibacterial, hydroxylapatite