Türk inşaat sektöründe 4D-CAD uygulamalarının değerlendirilmesi ve uygulama örneği

16.06.2009
Erdoğan, Fidan
Ülkemizde lokomotif sektörün öncülerinden olan inşaat sektörü aynı zamanda gayrı-safi milli hâsıladaki payıyla da gelişime katkıda bulunmaktadır. İnşaat süreci boyunca dinamiklerin yer aldığı ve birbirine benzer projelerin az rastlandığı ve her bir yapının ayrı bir karakteri olduğu göz önünde bulundurulursa sektör farklı bir özelliğe de bürünmüş olmaktadır. Yeni teknolojik gelişmeler ve programlama dilleriyle hem görselleştirme hem de iş programı hazırlanmasına yönelik bazı yazılımlar ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri olan 4D CAD iş programını 3D CAD modellemeyle birleştirerek sunma imkanı vermektedir. Bu şekilde iş programı daha anlaşılabilir kılınmakta, ayrıca zamanla yapım aşamaları görselleştirilerek iş programına bağlı ilerlemelerle yapının son şeklini alana kadar gelişimi izlenebilmektedir. 4D CAD ile aynı zamanda maliyet kontrolü, kaynak ataması, bütçe tahmini, yapım aşamaları ve ortaya çıkabilecek sorunları önceden görerek çözüm ve karar aşamasında kullanıcıya çeşitli alternatifler sağlanmaktadır.
Construction industry is one of the leading sectors of our country which contributes to the development of our economy with its share in gross national product. One may observe the different attributions of the construction industry by taking into account the dynamics that exist throughout the project, the fact that similar projects are not encountered frequently, and the unique characteristics of each project. Visualization and planning oriented new softwares have been emerged with the advancement of new technologies and programming languages. 4D CAD is one of these softwares which enable project presentation by combining the work programme and 3D CAD modeling. In this way, work programme become more comprehensible; and in addition; the progresses associated with the work programme and the development of the structure, until it takes its final appearance; can be tracked. At the same time, 4D CAD give to the user the opportunity to provide various alternatives during the solution and decision stages by enabling cost control, resource assignments, budget estimates and predefining construction phases and the problems that may arise.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
4D CAD, 3D CAD, Simulation, Simülasyon, Süreç, Construction Schedule, İş programı, Türk İnşaat Sektörü, İnşaat Proje Yönetimi, Planlama, 4D CAD, 3D CAD, Process, Turkish Construction Industry, Project Management, Planning