İstanbul Boğazı'nda Yerel Trafiğin İncelenmesi

Atasoy, Cemalettin
Günümüzde İstanbul Boğazı olarak adlandırdığımız su yolu, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin dünyaya deniz ticareti yoluyla tek ulaşım yolu olduğundan jeopolitik bir öneme sahip olması, 10 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip metropolitan bir şehrin ortasından geçerek iki yakaya ayırması, benzer seyir alanları arasında en dar genişliğe sahip olması, keskin dönüşleri, sığlıkları ve kendine has akıntı sistemleriyle seyir açısından oldukça zorluklara sahip olması nedenleriyle kritik bir öneme sahiptir . Bu bölgede her yıl artmakta olan uğraksız trafik yoğunluğu ile beraber dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul’un her iki yakasına da iş, yerleşim ve turistik amaçlarla oldukça yoğun bir yerel trafik hareketi söz konusudur. Bu çalışmada İstanbul Boğazı’ndaki yerel trafik yoğunluğu üzerinde incelemeler yapılmış olup çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak tehlikelerin belirlenmesine çalışılmıştır. Bunun için, kaza analizleri, anket çalışmaları yapılmış, geçmişte yapılan ilgili çalışmalar incelenmiş ve yerel trafiğin seyir emniyeti açısından bakıldığında tekrar rotalandırılması ve alınacak tedbirler ile ilgili sonuçlara ulaşılmıştır. Tez sonuçları Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Yerel Trafik Rehberine esas teşkil etmiştir.
Today, the water way we call as Istanbul Strait, has a critic importance due to having a jeopolitic importance for being the only way for Black Sea coasted countries to make maritime trading to worldwide, dividing a metropolitan city having a population more than 10 million into two side from the middle, having a narrowest width between similar navigation areas, having difficulties for navigation due to sharp turns, shallowness and its own special currents. In this area, together with the increasing of transit traffic every year and the local traffic to both side of the istanbul, which is one of the biggest population of the world, due to working, living and turistic voyages is considerable. In this study, researching of local traffic intensity have been done and tried to determine the risks considering some parameters in Istanbul Strait. For this case, marine casualty analyses and questionaries have been done, the studies prepared in the past have been searched and in the wiew of safe navigation for local traffic, the solutions have been met regarding re-routing and precautions to be taken. The results of the thesis have been a base for Local Traffic Guidebook prepared by Undersecretariat for Maritime Affairs.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
istanbul boğazı, yerel trafik rehberi, rotalandırma, istanbul strait, local traffic guidebook, routing