Planlamanın, Gayrimenkul Yatırımlarına Etkisinin En Etkin Ve Verimli Kullanım Analizi İle Değerlendirilmesi

Akman, Nesil
Bu çalışmada, en etkin ve verimli kullanım analizi kullanılarak, arazi kullanım kararlarının gayrimenkul değerlerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada, planlama otoriteleri ve plan hiyerarşisini, gayrimenkul geliştirme süreci ve oyuncuları açıklanmıştır. Ayrıca, gayrimenkul değerleme yöntemleri ve en etkin ve verimli kullanım analizi açıklanmıştır. İstanbul, Kartal ilçesi içerisinde bulunan sanayi alanlarının dönüşüm konusu ele alınmış, bölgenin planlama durumu incelenerek, uluslar arası mimarların kentsel dönüşüm alanına yönelik projeleri değerlendirilmiştir. Bu alanda bulunan bir arsa ele alınarak, en etkin ve verimli kullanım analizi ile arazi kullanım kararlarının gayrimenkul değerine etkisi araştırılmıştır. Çeşitli varsayımlara dayanan en etkin ve verimli kullanım analizi kapsamında konu arsa üzerinde konut, ofis, konut+ofis ve konut+alışveriş merkezi gayrimenkul modelleri değerlendirilerek, mülk için en etkin ve verimli kullanımın konut+alışveriş merkezi olduğu tespit edilmiştir.
In this study using the highest and best use analysis, effects of land use decision on real estate valuation is examined. Also, urban planning authorities and plan hierarchy with real estate development process and players are explained. In addition to this, real estate valuation methods and the highest and best use analysis is explained. Urban redevelopment process in former industrial area in Kartal discussed and the projects prepared by international architects are evaluated. In the land located on Kartal Redevelopment Area, with using the highest and best use analysis, effects of land use decision on real estate valuation is investigated. In the scope of highest and best use analysis based on various assumptions, residential, office, residential&office and residential&shopping center development models are evaluated and residential&shopping center usage is determined as a highest and best use for the subject property.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm, Kartal, Real Estate Development, Redevelopment, Kartal