Yeraltı Madenlerinde Radon Gazı Konsantrasyon Seviyelerinin Belirlenmesi Ve İşçi Sağlığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Fişne, Abdullah
Bu çalışmada, Zonguldak Taşkömürü Havzası’nda, doğal radyasyon kaynaklarından maruz kalınan ışınlanmalar sonucu alınan doza en büyük katkısı olan radon gazının radyoaktivite konsantrasyonları değerlendirilmeye çalışılmış ve bu değerlerin işçi sağlığı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Zonguldak Taşkömürü Havzasında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Kozlu, Karadon ve Üzülmez Taşkömürü İşletme Müesseseleri’ nde radon konsantrasyonları ölçülmüş ve bu bölgelerde çalışan işçilerin maruz kaldığı etkin eşdeğer dozlar hesaplanmıştır. Ayrıca akciğer ve üst solunum yolu kanseri teşhisi konulmuş veya bu hastalıklardan dolayı ölmüş maden işçilerinin belirlenmesine yönelik bir çalışma da gerçekleştirilmiştir.
In this study, the radioactive concentration of radon gas and its influences on mine workers in Zonguldak Bituminous Coal Basin was evaluated. Radon gas is the most important source of the radiation dose that is exposured from natural radiation. In this objective, the radon gas concentrations in Kozlu, Karadon and Üzülmez underground coal mines were measured in Zonguldak Bituminous Coal Basin. The effective equivalent doses which the workers are being exposed to were computed for those areas. In addition, the number of deaths depending on lung cancer and the number of patients suffer from lung cancer had been determined.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Radyoaktivite, Radon Gazı, Yeraltı Madenciliği, Akciğer Kanseri, Radioactivity, Radon Gas, Underground Mining, Lung Cancer