Modüler Koordinasyon Açısından Kaplama Malzemelerinin Boyutsal Analizi

2008-07-14
Çalışkan, Oknur
Çalışmada modüler koordinasyonun önemi, endüstrileşme ile ilişkisi ortaya konularak gerekliliği irdelenmiş ve modüler kaplama malzemelerinin boyutlarının modüler koordinasyon açısından değerlendirilmesi için bir çizelge geliştirmek amaçlanmıştır. Verimliliğin artırılması, kaynakların doğru kullanımı, maksimum fayda her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de gündemde olan konulardır. Bu bağlamda endüstriyel üretim açısından boyutların ne olacağı sorusu öncelikle ele alınması gereken sorunlardan biridir. Modüler Koordinasyon ise “Modül” kavramı üzerine yapılan araştırmaların geldiği son noktadır. Modüler koordinasyon 10 cm “M” temel modülden yola çıkarak, malzeme boyutlarının belirlenmesinde somut bir sonuca ulaşmayı amaçlamıştır. Bu gün modüler kaplama malzemelerinin boyutları tekno-ekonomik sebeplerle ve kullanıcı istekleri ile belirlenmektedir. Piyasada oluşan modüler malzeme boyutları ve çeşitliliği bunun bir sonucudur. Modüler koordinasyon açısından da bu sonuçlar veri olarak kullanılabilecek niteliktedir. Tez kapsamında yapı malzemeleri orijinine göre sınıflandırılarak çeşitli boyutsal özellikleri verilmiştir; ve böylece de tekno-ekonomik şartlar ve kullanıcı isteklerinden gelen sonuçların, modüler koordinasyon açısından değerlendirilmesi sistematize edilmiştir. Sonuçta oluşturulan çizelge ile iki uygulama örneği ele alınmıştır.
In this study, importance of the Modular Coordination and its necessity is considered by mentioning the relationship between endustrialization, so that the dimensions of modular building materials could be worked on in an evaluation schedule. Productivity increaasing, retionalization of source usage, maximum benefit are very important concepts in building endustry like others. In this case the question what the dimensions should be, must be answered for endustrial production immediately. Modular Coordination is the last approach of studies on module. The idea is based on “M” that takes 10 cm as module, and according to this acceptance, whole other dimentions would come from this number and its multiples. The dimentions are determined by techno-economical factors and user requests. This result in marketplace can be also used as data for Modular Coordination. This study also contains classifying of modular covering building materials by their origin; thus the results those come from the techno-economical factors and user requests could be evaluated by modular coordination sistematically. At last the evaluation method used and tested by two examples.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Endüstrileşme, Modülasyon, Modüler Koordinasyon, Bina Kaplama Malzemeleri, Modulation, Modular Coordination, Building Cover Materials