İstanbul Kenti Yeşil Alan Durumunun İrdelenmesi

Aksoy, Yıldız
Institute of Science And Technology
İstanbul Kentinin Mevcut Yeşil Alan Durumunu alansal açıdan incelemek için; nüfus-yeşil alan ilişkisi içerisinde son 25 yılın bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda mevcut aktif ve pasif yeşil alanların kişi başına düşen miktarlarının, belirtilen yeşil alan standartlarına uymadığı, hatta bu orana erişemediği saptanmıştır. Yeşil alanların etki alanları itibariyle homojen bir dağılım göstermediği görülmüştür. İstanbul Kenti için hazırlanan imar planları incelenerek, plan içerisinde oluşturulmuş yeşil alan sisteminin irdelenmesi yapılmıştır. İmar planlarında yeşil alan kapsamında belirtilmiş olan çocuk oyun alanları, park alanları, spor alanları ve pasif yeşil alanlarının gerçekleşme oranları saptanarak, bugün için kişi başına düşen yeşil alan miktarları belirlenmiştir. İmar planlarında önerilen yeşil alan miktarları ile gerçekleştirilmiş yeşil alan miktarları arasında büyük bir fark olduğu ortaya çıkmıştır.
The green areas situation of İstanbul has been examined qualitatively within the historical development of the city. It has been found out that the green area per person in İstanbul is well below the standards. With the purpose of researching the problem, the green area system has been inspected by examining the master plans and implementation plans of the city. Today’s per capica green area has been found by fixing the realization rates of the children’s play grounds, sport grounds, parks and passive green areas (mid-road areas, plantation zones, visual landscapes) which have been stated in the city plans within the context of green area. Ahuge difference has come into light between the amount of pre- stated green areas and those which have already been realized.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
İstanbul Kenti Yeşil Alan Durumu, Aktif ve Pasif Yeşil Alanlar, Green Area Situation of İstanbul, Active and Passive Green Areas.