Mevcut Ve Güçlendirilmiş Betonarme Bir Binanın Deprem Güvenliğinin Doğrusal Ve Doğrusal Olmayan Elastik Yöntemlerle Belirlenmesi

dc.contributor.advisorAydoğan, Metin
dc.contributor.authorÖzek, Hasan
dc.contributor.departmentYapı Mühendisliği
dc.contributor.departmentStructural Engineering
dc.date2008
dc.date.accessioned2008-06-23
dc.date.accessioned2015-07-03T11:29:18Z
dc.date.available2015-07-03T11:29:18Z
dc.date.issued2008-07-07
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
dc.description.abstractBu çalışmada, mevcut bir yapının deprem güvenliği doğrusal elastik olan ve doğrusal elastik olmayan hesap yöntemleri ile incelenmiştir. Binadaki her bir yapısal elemanın gerçek durumu gözönüne alınarak matematik modeli oluşturulmuş, kesitlerin deprem etkileri karşısında davranışı gözlemlenmiştir. Kesitlerinin davranışından elemanın davranışına geçilmiş, son olarak taşıyıcı sistemin deprem karşısındaki davranışı belirlenmiştir. Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi’nin kullanıldığı çözümde, sonuçlar ayrıca Mod Birleştirme Yöntemi yapılarak beraber yorumlanmış ve yapının dinamik özellikleri ve bu özelliklere bağlı davranışı değerlendirilmiştir. Çalışmanın her bir ana bölümünün sonuçları tartışılmıştır. Bu kapsamda, en büyük deprem ve tasarım depremi etkisindeki yapının davranışı; deprem kuvvetlerinin belirlenmesi ve hesaplanması, yapısal analiz ve yapı davranışının yorumlanması, yapısal elemanların değerlendirilmesi ve son olarak, bina davranışının değerlendirilmesi şeklinde ana başlıklar ile sunulmuştur. Burulma düzensizliği bulunan yapının 3-boyutlu matematik modeli kurulmuş, Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi kullanılarak çözümlemesi yapılmıştır. Değerlendirme işlemi ise doğrusal elastik ve doğrusal elastik olmayan olmak üzere iki kısımda sunulmuştur. Kolon ve kirişlerin doğrusal olmayan davranışında yığılı plastik davranış modeli esas alınmıştır.
dc.description.abstractIn this study using linear and nonlinear elastic analysis procedures, seismic performance of an existing reinforced concrete building was assessed. Each structural member, which modeled in three dimensions, was considered with actual condition, and seismic response of each cross-section of these members was evaluated. Thus seismic response of overall system was presented. Equivalent lateral force analysis that compared with modal-response-spectrum analysis was used in the study, and dynamic characteristics of building and its effects on system response were obtained. Each principal section of dissertation was followed by discussion. In this context, the following portions of the evaluation process were presented in varying amounts of detail for the response of structure under both high and moderate levels of seismicity such as development and computation of seismic forces, structural analysis and interpretation of structural behavior subjected to seismic loads, evaluation of structural members and lastly, evaluation of response of building. The moderately irregular structure, which modeled in three dimensions, was analyzed using equivalent lateral force analysis that compared with modal-response-spectrum analysis. The assessment was presented in two parts: linear elastic response and nonlinear elastic response. The lumped-plasticity model was used for simulating nonlinear response of columns and beams.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/6737
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectAnahtar Kelimeler: Doğrusal Elastik Hesap Yöntemi
dc.subjectDoğrusal Elastik Olmayan Hesap Yöntemi
dc.subjectEşdeğer Deprem Yükü Yöntemi
dc.subjectMod Birleştirme Yöntemi
dc.subjectYığılı-Plastik Davranış Modeli
dc.subjectLinear Static Procedure
dc.subjectNonlinear Static Procedure
dc.subjectEquivalent Lateral Force Analysis
dc.subjectModal-Response-Spectrum Analysis
dc.subjectLumped-Plasticity Model
dc.titleMevcut Ve Güçlendirilmiş Betonarme Bir Binanın Deprem Güvenliğinin Doğrusal Ve Doğrusal Olmayan Elastik Yöntemlerle Belirlenmesi
dc.title.alternativeSeismic Performance Of An Existing And A Retrofitted Reinforced Concrete Building Using Linear And Nonlinear Elastic Analysis Procedures
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
8527.pdf
Boyut:
5.36 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama