Yayalaştırılmış Sokakların Kentsel Mekanda Başarısının Değerlendirilmesi İstanbul- Beyoğlu / İstiklal Caddesi Örneği

2010-12-31
Gültiken, Tülin
Tarih içinde yayalara ait olan sokaklar, zaman içinde taşıtların egemenliğine teslim olmuştur. Halkın rekreasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla yayalaştırma bir çözüm yolu olarak görülmüştür. Çalışmanın amacı Dünya’da ve Türkiye’de yayalaştırma uygulamalarının başarı ölçütleri yönünden değerlendirilmesidir. İstiklal caddesi en eski yayalaştırılmış cadde olduğu için başarı ölçütleri üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın yöntemi literatür çalışmaları, akademik tespitler, Büyükşehir Belediyesinin ve Beyoğlu Belediyesinin verileri, yerinde yapılan alan çalışmaları ile yapılmıştır. Seçilen yayalaştırma uygulamaları karşılaştırmalı olarak başarı ölçütlerine göre değerlendirilmiştir. İstiklal caddesinin dünyadaki yayalaştırılmış caddelerin yanında başarılı bir örnek olduğu tespit edilmiştir.
Streets belong to pedestrain throught the history has been dominated by vehicles by the time. Pedestrianization of the streets has been seen as a solution in order to provide a recreation area demanded by the community. The purpose of this study is to evaluate the cases of pedestrianization projects both in the World and Turkey by a set of performance criteria. Istiklal Street that is the first pedestrianized Street in Istanbul was chosen as a Case Study in order to evaluate its success. The research method used in this study is based on literature review, reviewing the previous academic studies, and interpreting the data obtained both from Greater Municipality of Istanbul and Beyoğlu Municipality and the field study. The success of selected cases of pedestrianization projects are evaluated comparatively by reference to the performance criteria. The Case of İstiklal Street is assessed as a successful project in the selected cases.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Yaya, Yayalaştırma, Başarı Değerlendirilmesi, Pedestrian, Pedetrianization, Assessment of Success