Çamaşır Makinelerinde Yıkamanın Etkilerini Gösterebilecek Test Standardı Geliştirme

2010-12-31
Erdem, İlkan
Bu çalışmada, tam otomatik çamaşır makinelerinde yıkama sonucu tekstil malzemelerinde meydana gelebilecek fiziksel değişimleri ölçerek çamaşır makinelerini ya da yıkama programlarını, yıkama sırasında tekstil ürünlerinde oluşturabilecekleri hasar bakımından kıyaslamada kullanılabilecek test bezi ve ölçme metodu tasarımı gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın ilk kısmında piyasada hazır bulunan kumaşlardan tez amacını gerçekleştirmeye katkıda bulunabilecek olanlar satın alınmış ve bazı kumaşların üzerlerine baskı uygulanarak yıkamalar yapılmıştır. Bu aşamada üzerine çizgili ve noktalı baskı uygulanmış kumaşlar, boncuklanma ölçülebilecek çoraplar ile piyasada hazır bulunan kumaşlar test edilmiştir. Çizgili baskılı kumaşlarda, baskı üzerine farklı sürelerde fiske işlemi uygulanarak en uygun fiskenin belirlenmesi sağlanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında potansiyel görülen kumaşlar seçilmiş ve birtakım parametreler değiştirilerek farklı lif tipinde kumaşların da denenerek sonucu daha net gösterebilecek kumaşların seçilmesi amaçlanmıştır. Çizgili ve noktalı baskılı kumaşlar ilk aşamada belirlenen fiske süreleri üzerinden daha küçük değişiklikler yapılarak test edilmiştir. Bu aşamada belirlenen lif tipi, kumaş üzerine uygulanan işlem ve bu işlemin parametrik özellikleri elde edilerek son aşamaya geçilmiştir. Son aşamada daha önce test edilen kumaşlar geliştirilerek oluşturulan deney tasarımında, yıkama parametrelerinin ana etkileri ve etkileşimleri de ölçülmüştür. Testler sonucunda bir adet numune ile tüm yıkama etkileri görülebilmiş, iki adet numuneden oluşan kombine numune seti ile de tüm etkiler ölçülebilmiştir. Ayrıca çorap numunesi ile de istisnasız, her koşulda beş litre ana yıkama suyu miktarı farkı ölçülebilmiş ve elde edilen tüm sonuçlar yorumlanmıştır.
In this study, the purpose was to assess the severity of the washing algorithms of full automatic washing machines on textile materials in order to compare different machines and programmes. For that purpose, in the first part of the study, printed fabrics that are fixed for different durations, socks that can show the difference by pilling and ready to use fabrics from the market had been bought and tested. By determining the potential fabrics those the first one is printed fabrics fixed three times and the other is socks showing pilling were chosen for the second work. In the second study, printing process is applied into fabrics containing different types of fibers in order to find the best fabric and printing fixation time. Furthermore, socks containing different kinds of fibers are again tested and potential ones are selected for the last work of the study. In the last section, small differences on the duration of fixing times and some structural parameters of socks are carried out. By the tests, the power of differentiability of the test swatches is tested and results are commented. One printed fabric showing the differences of washing parameters in a homogeneous manner and two printed fabrics showing different washing parameters can be used for the methods. Furthermore, socks can be used for assessing the water quantity difference.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Çamaşır Makinesi, Test Bezi, Baskı Renk Kaybı, Boncuklanma, EMPA, WFK, Washing machine, Test Swatch, Print Color Loss, Pilling, EMPA, WFK