Uçak Bakım Sisteminin Yalın Düşünce İle Geliştirilmesi Ve Uygulanması

Demiral, Feray Günseli
Bu tezin amacı, yalın düşünce prensiplerinin bir havayolu şirketinde verimliliğin artmasına ve gereksiz iş süreçlerinin azaltılmasına nasıl katkıda bulunduğunu açıklamaktır. Uygulamada, varolan uçak bakım sistemi değerlendirilmiş, yeni prosesler önerilmiş ve yalın düşünce örneği olarak da yeni bir bakım planlama aracı geliştirilmiştir. Önerilen proseslerinin çoğunun gelişmesi bilgi teknolojilerindeki iyileştirmelere bağlıdır. Tavsiye edilen gelişim süreçlerinin tam olarak etkili olabilmesi için ya var olan bilgi sisteminin geliştirilerek güncellenmesi ya da bu sistemin tamamen yeni bir sistemle değiştirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma planlama performansını etkileyen bir çok faktör olduğunu göstermiştir. Yalın düşünce felsefesiyle hat bakım planlama zamanı %85 düşürülmüştür. Bu yeni yaklaşım diğer departmanların katkısıyla desteklendiği takdirde organizasyonların fırsat maliyetlerini kara dönüştürerek sektörde daha güçlü bir oyuncu olmaları mümkündür.
The purpose of this thesis is to describe how lean thinking principles were used by a aviation company to increase productivity and reduce waste. Existed aircraft maintenance system evaluated, new processes proposed and a new maintenance planning tool presented as a sample of lean thinking. Many of the recommended function and process improvements are at least partially dependent on a substantial improvement in the IT support. This inevitably means that there is a requirement to accomplish extensive software upgrades to the current system or for the replacement of the current system with a new generation fully integrated system. Finally, this research has shown that the level of appropriate factors has an effect on the planning performance. It is possible to decrease turn around time of line maintenance planning 85% by lean thinking. If this remedy combined with other departmental improvements, it will enable them to switch their opportunity cost to profit and better meets their demands.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Yalın Yönetim, Uçak Bakım Planlama, MRO, Lean Thinking, Aircraft Maintenance Planning, MRO