İETT Hatlarında Akbil Kullanımının İrdelenmesi Ve Modellenmesi

Akgül, Eren
Bu çalışmada; 2002 yılı verileri kullanılarak, İETT yönetim ve denetimindeki belediye otobüslerinde akbil kullanımının gün içerisinde saatlik, hafta içerisinde günlük, yıl içerisinde aylık değişimi irdelenerek bir model içerisinde ifade edilmiştir. Bu kapsamda sabah ve akşam zirve saat özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca hafta sonu ve diğer tatil günleri günlerinde taşıta binme sayısındaki değişiklikler irdelenmiştir. İETT hatlarındaki akbil kullanımının gün içerisinde saatlik değişimi 3 başlık altında incelenmiştir. Öncelikle aylık toplam yolcu sayısının günün saatlerine göre değişimleri incelenmiş, sonuçları tablo ve şekillerde verilmiştir. Daha sonra saatlik ortalama yolcu sayısının AOGT’ye oranı ve son olarak YOGT’ye oralarının günün saatlerine göre değişimi incelenerek tablo ve şekillerle gösterilmiştir. Yolcu sayısının hafta içerisinde günlük değişimi incelenerek, hafta içi günlerdeki taşıta biniş sayısının günlere göre değişimi araştırılmış, hafta içi - hafta sonu yolculuk oranları bulunmuştur. Yolcu sayısının yılın aylarına göre değişimi incelenerek mevsimlerin ve okul yolculuklarının yolcu sayısına etkileri araştırılmış, tablo ve şekillerle verilmiştir. Yolcu sayısının zamana göre değişimi aylık toplam yolcu sayısının ve aylık ortalama günlük yolcu sayısının yılın aylarına göre değişimleri polinomik regresyon analiziyle modellenmiştir. Elde edilen modelle eksik ve hatalı verilerin tahmin edilip düzeltilmesiyle çalışma sonuçlandırılmıştır. Bu çalışmayla yılın her günü ve saati için İETT otobüslerini akbil ile kullanan yolcu sayısının bilinmesi sağlanmış ve bu sayede verimliliğinin test edilebilmesi sağlanmıştır. Ayrıca personel sayılarının hizmet ile orantılı olup olmadığı nın kontrolünü yapma olanağı sağlanmış, orer hazırlanmasının önünü açmıştır.
In this study, by using the data in 2002, the usage of AKBIL (SMART TICKET) on the buses under the administration and auditing of IETT, is examined hourly in a day, daily in a week and monthly in a year and it is given within a model. In this scope, morning and evening peak hour characteristics are searched thoroughly. Furthermore, the changes of the number of the trip at weekends and in other holidays are examined. Hourly change of the usage of AKBIL through IETT lines in a day is examined by three categories. Firstly, the variation of total monthly passenger number is studied and its results are given by tables and diagrams. Later the ratio of hourly average number of the passenger to ADT and finally to AADT are examined in respect of the times in a day and illustrated by tables and figures. The daily change of the number of the passengers in a week and daily trip during week days are studied and the ratio of week day-weekend trip is found. By examining the change of passenger number according to the months in a year, the influence of the seasons and school trips on the number of the passengers is searched and given by tables and figures. The variations of the passenger number according to time, the total monthly passenger number and monthly average passenger number are modeled according to the months in a year by polynomical regression analysis. The study is completed by estimating and correcting the wrong and deficient data with the model acquired. By this study, it is provided that the number of the passengers using AKBIL on IETT buses can be determined every hour and day in a year. Thanks to this, the productivity is recognized easily. Moreover, it is ensured and checked whether the number of the staff is proportional for the service.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Yolcu sayısının zaman göre değişimi, akbil, veri çözümlemesi, verimlilik, The change of the passenger number in respect of time, smart ticket, data analysis, productivity