N-vinilkarbazol/ Silikon Tegomer Kopolimerlerinin Sentezi

Çolak, Cengiz
PVCz gibi iletken ve floresans özelliğine sahip polimerler birçok endüstriyel uygulama alanına sahiptir. Ancak zayıf çözünürlük ve mekanik özellikleri nedeniyle endüstriyel kullanımda çeşitli zorluklar yaşanmaktadır. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, N- Vinilkarbazol çeşitli silikon tegomerler ile Ce(IV) varlığında kopolimerleştirilmiştir. Kopolimerizasyon hem kimyasal hem de elektrokimyasal olarak gerçekleştirilmiştir. Ce(IV)/ NVCz molar oranı 0,2’den küçük tutulduğunda yalıtkan, floresans özelliğe sahip kopolimerler elde edilmiştir. Oran 0,2’den büyük tutulduğunda ise çözünür, iletken kopolimerler ele geçmiştir. Böylece oldukça basit bir yöntemle kopolimerizasyon ile polimerin endüstriyel öneme sahip özellikleri korunarak, yapıya az miktarda silikon tegomer girmesiyle, mekanik özellikleri oldukça iyileştirilmiş kopolimerler sentezlenmiştir. Sentezlenen kopolimerler, FTIR, 1H-NMR, DSC, Floresans, UV-Vis analizleri, iletkenlik ve viskozite ölçümleri ile karakterize edilmiştir.
Conductive polymers which have flouresence properties like PVCz have many industrial applications, but, because of their solubility and mechanical properties, there are some difficulties in their industrial use. In this study, N-Vinylcarbazole is polymerized with different silicon tegomers in the presence of Ce(IV). Copolymers are synthesized by using chemical and electrochemical methods. When Ce(IV)/NVCz molar ratio is smaller than 0.2, insulator copolymers that have fluoresence property are obtained. When the ratio is bigger than 0.2, soluble conductive copolymers are obtained. So, by copolymerization with a simple method, by the insertion of the silicon tegomer to the structure, the properties of the polymer which have industrial importance are kept and the mechanical properties are improved. Synthesized copolymers are characterized by FTIR, 1H-NMR, DSC, Fluoresence and UV-Vis analysis, and also by conductivity and viscosity measurements.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Fotoiletken, İletken, Kopolimer, PVCz, Silikon Tegomer, Photoconductive, Conductive, Copolymer, PVCz, Silicon Tegomer.