Osmanlı Devleti’nde bilim ve eğitim hayatındaki değişimler ile mühendishanelerin kuruluşu (1808’e kadar)

Kaçar, Mustafa
İTÜ Yayınevi
Kuruluşunun ardından geçen 250 yıllık süreçte, Türkiye’nin bilim ve teknik alanındaki öncü faaliyetlerinde aktif rol oynayan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ülkemizin bilim tarihinde bıraktığı kalıcı ve etkili hamlelerin izini sürmek, aynı zamanda 18. yüzyıldan itibaren devam eden modern mühendislik alanının gelişim serüvenini detaylı şekilde incelemeyi gerektirir. Osmanlı Devleti’nin, nitelikli mühendis ve bilim insanı yetiştirme çabalarının merkezine yerleşen eğitim odaklı reformlar, aynı zamanda ülkemizin kurumlar tarihini de şekillendirmiştir. Köklü bir mazinin bilimsel mirasını sahiplenen ülkemizin teknik eğitim kurumlarının, kuruluş felsefesini ve motivasyonunu anlamak, bugünün dünyasında mühendislerimizin ve İTÜ’lülerin çabalarını anlamak açısından özel bir öneme sahiptir. 1808’e kadarki süreçte Osmanlı bilim ve eğitim hayatındaki değişme ve gelişmelere odaklanan bu çalışma, teknik birikimin gelecek nesillere aktarıldığı birer eğitim yuvası olan mühendishanelerin kuruluş hikâyelerini, güncel bulgular ve tarihsel veriler ışığında titizlikle ortaya koyuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Istanbul Technical University, history, tarih, Turkey, Türkiye, mühendislik, engineering, science, bilim, military education, askeri eğitim, Bonneval Ahmed Paşa, Baron François De Tott, foreign relations, France, Fransa, engineers, mühendisler
Koleksiyonlar