Yeni Liflerden Mamul Çorapların Konfor Özellikleri

Avcı, Hakan
Bu çalışmada, yeni lif tiplerinin giysi konforuna ne kadar katkıda bulunduğu, bu katkıyı sağlarken giysinin fiziksel performansında ne gibi değişiklikler yarattığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, tamamı doğal lif olmak üzere, yeni lif olarak Modal, bambu, Viloft, soya, Seacell; kontrol amaçlı olarak pamuk ve viskon lifleri seçilmiş ve çorap formunda örülmüştür. Hazırlanan çorapların konfor özelliklerini tespit etmek içn su buharı geçirgenliği, ısı transferi, sıvı transferi, kuruma ve hava geçirgenliği testleri; fiziksel performansını tespit etmek için patlama mukavemeti, aşınma, boncuklaşma, esneme ve boyutsal değişim testleri yapılmıştır. Deneylerin neticelerine göre, lif tipinin kumaş konfor özelliklerine direkt ve dolaylı etkisinin olduğu görülmüştür. Kullanılan yeni liflerden; Modal ve Seacell lifleri konfor ve fiziksel performans açısından iyi sonuç vermiştir; bambu serinlik hissi açısından iyi sonuç verirken fiziksel değerleri çok düşük çıkmıştır; Viloft sağladığı ısıl izolasyon ve kılcal ıslanma özellikleriyle ön plana çıkmıştır; soya düşük ısı iletimi yüksek ısı taşınımı özelliği sergilerken su itici liflere benzer özellik sergilemiştir. Bu çalışmadaki dikkat çekici sonuç, pamuk ile karışım halinde kullanılan yeni liflerden elde edilmiş çoraplar, aynı liflerin %100 oranında kullanıldığı çoraplardan hem konfor açısından hem de fiziksel performans açısından daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Yeni liflerden optimum verim alabilmek için pamuk ile karışım halinde kullanılması daha uygun olacağı görülmüştür.
In this project, contribution of new fibers to clothing comfort with effects on physical performance of fabric has been investigated. Modal, bamboo, Viloft, Seacell and soybean were selected as new fibers and cotton and viscose fibers were selected as control group. Selected fibers which are all natural origin were prepared in sock form for examinations. To determine comfort properties, moisture vapour transmission, heat transfer, liquid transfer, drying and air permeability tests and to determine physical performance, bursting strength, abrasion, pilling, stretch and dimensional stability tests were carried out to these sock samples. According to examination results, it’s seen that fiber type has effects on comfort properties of garments both directly or indirectly. It’s found that; Modal and Secell fibers had better performance on both comfort and physical properties; bamboo fiber had the best result for coolness but its physical performance was very bad; Viloft fiber showed higher thermal isolation and wicking performance; Soybean fiber showed low thermal conduction and high thermal convection properties while it acted as hydrophobic fiber for wetting behaviour. The most conspicuous result of the project is that socks produced with blend of new fibers and cotton showed higher performance for both comfort and physical properties than the socks produced with 100% of that new fiber. To obtain optimum efficiency from new fibers, it will be useful to use them as blended with cotton.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Çorap, Konfor, Isı transferi, Nem geçirgenliği, Sıvı transferi, Hava geçirgenliği, Yeni lifler, Sock, Comfort, Heat transfer, Moisture transfer, Liquid transfer, Air permeability, New fibers