Yayın:
Hidroksimetildiester Ve Hidroksimetilbis(oksazolin)ler Üzerinden Polimerik Ürünler Sentezi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Akademik Birim

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Bu çalışmada, doğada bozunabilen poliester ve poli(ester-amid)ler için uygun başlangıç maddeleri olabilecek, fonksiyonel gruplar içeren monomerler ve oligomerler sentezlendi. Monomerlerin ve oligomerlerin sentezi için başlangıç maddesi olarak dimetil malonat kullanıldı. Dimetil malonat bileşiğine hidroksimetil grupları takılarak, bileşik dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonata dönüştürüldü. Bu bileşik tereftaloil klorürle –OH gruplarından reaksiyona sokuldu ve bir pentamer elde edildi. Dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonat’ı ester gruplarından polimerleştirebilmek için bileşiğin –OH grupları benzaldehitle korundu. Oluşan asetal Zn(OOCH3)2.2H2O varlığında etilen glikolle reaksiyona sokularak, ester grupları ve korunmuş –OH grupları içeren bir makromer elde edildi. Dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonat aynı zamanda 3,4-dihidro-2H-piran bileşiğiyle de korundu. Sonuç ürünün bir hidropiranileter olası beklenirken, 3,3-dimetoksikarboniltetrahidropirano[5,6;b]tetrahidropiran bileşiği oluştu. İki farklı yöntemle korunmuş olan dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonat bileşikleri 2-aminoetanolle ısıtılarak bis(oksazolin)lere dönüştürüldü. Bis(oksazolin)ler süksinik anhidrit ve 1,12-dodekandiol bileşikleriyle poli(ester-amid) elde etmek üzere ısıtıldı. Ancak, bis(oksazolin) bileşiklerinin hiç biri polimerleşme reaksiyonu vermedi.
In this study monemers and oligomers holding functional groups are synthesized. These compounds holding multiple functional groups are suitable starting materials for the synthesis of polyester and poly(ester-amide)s, which are highyl biodegradable. Dimethlymalonate is used as starting material for the production of the monomers and oligomers. Hydroxymethyl groups are attached to this compound and dimethyl 2,2-bis(hydroxymethyl)malonate is obtained. This compound is reacted with terephthaloyl chloride via –OH groups and a pentamer is formed. –OH groups of dimethyl 2,2bis(hydroxymethyl)malonate are protected by benzaldehyde in order to polymerize the compound from ester groups. Then, the acetal product is reacted with ethylene glycole in the presence of Zn(OOCH3)2.2H2O catalyst and a macromer holding both ester and protected –OH groups is formed. Dimethyl 2,2bis(hydroxymethyl)malonate is also protected with 3,4,dihydro-2H-pyran. The product is expected to be a hydropyranylether, but it is turned out to be 3,3-dimethoxycarbonyltetrahydropyrano[5,6;b]tetrahydropyran. Dimethyl 2,2-bis(hydroxymethyl)malonates, which are protected in two ways, are converted to bis(oxazoline)s by heating with 2-aminoethanole. The bis(oxazoline)s are heated with succinic anhydride and 1,12-dodecanediol in order to getting access to poly(ester-amide)s. However, the bis(oxazoline)s did not polymerize.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission

Anahtar Kelimeler

Bis(oksazolin), poliester, poli(ester-amid), bozunabilen polimerler, Bis(oxazoline), polyester, poly(ester-amide), biodegradable polymers

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

11
Görüntülenme
205
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.