Tabiat Parkı: Türkiye Ve Almanya Karşılaştırması

2010-10-11
Yeşil, Gülsev Kapucu
Bu çalışmada, Türkiye’de ki tabiat parklarının mevcut durumunun incelenmesi ve kurumsal yapısının irdelenmesiyle, tabiat parklarının işleyişinin ne şekilde daha iyi hale getirilebileceği sorusuna cevap aranmaktadır. Bu kapsamda tabiat parkları konusunda Türkiye ve Almanya çapında bir araştırma yapılmıştır. Tezde tabiat parkı peyzajı ve korunması, turizm ve rekreasyonu, yönetim ve organizasyonu, planlama stratejileri, sürdürülebilir bölgesel kalkınması ve tabiat parkında iletişim konularına değinilmektedir. Almanya dan üç, Türkiye den iki olmak üzere toplam beş tabiat parkının karakteristikleri, çekicilikleri, kaynak değerleri, korunmaları, yönetimleri, finansmanları, yasal sorumluları, rekreatif olanakları üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda Türkiye de ki ve Almanya’da ki tabiat parklarını daha iyi analiz edebilmek için Swot analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları Türkiye’de ki tabiat parklarının yönetim, doğa koruma, iletişim ve sürdürülebilir gelişim açısından zayıf olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda ortaya konulan eksiklikler ve tehditler doğrultusunda koruma-kullanma dengesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
This study inquires about the current status and the institutional environment of nature parks and how to improve the nature parks in Turkey. Within this context, the work involves nature parks both in Turkey and Germany. The focus is on recreation and tourism, nature and landscape, management and organization, communication and education, and sustainable regional development. Three of Germany s nature parks and two of Turkey s nature parks are compared in terms of their characteristics, resource values, attractiveness, protection, management, financing, legal framework and different recreational activities. To enhance the study, Swot analyses are conducted for Turkish and German nature parks. The findings clearly elaborated that the Turkish nature parks straggle with management, protection, communication, and sustainable development issues. Subsequently, recommendations for balancing protection and utilization are proposed based on the displayed shortcomings and threats.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Tabiat parkı, Sürdürülebilir planlama, Türkiye, Almanya, Nature park, Sustainable planning, Turkey, Germany