Fiber İle Güçlendirilmiş Kum Zeminlerin Dinamik Ve Dinamik Sonrası Satik Davranışları

dc.contributor.advisorErken, Ayfer
dc.contributor.authorTorabı, Mojtaba
dc.contributor.authorID409738
dc.contributor.departmentZemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği
dc.contributor.departmentGeotechnics
dc.date2011
dc.date.accessioned2011-08-03
dc.date.accessioned2015-07-06T10:35:06Z
dc.date.available2015-07-06T10:35:06Z
dc.date.issued2011-08-03
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
dc.description.abstractGeoteknik mühendisliğinde suya doygun kumlu zeminlerde dinamik yüklemelerden dolayı meydana gelen sıvılaşma, ciddi hasarlara neden olduğu için büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra, kumlu zeminlerin sıvılaşmadan sonraki kayma mukavemeti önemli bir rolü vardır. Bu çalışmada MIGHTY-MONO fiber ile Akpınar kumunu karıştırarak, fiberin zeminin özelliklerini ne kadar etkilediği incelenmiştir, Bu araştırmada dinamik ve dinamik sonrası statik deneyler, yalnız kum ve farklı fiber yüzdesi ile donatılmış(0, 0.1, 0.5, 1%) kum üzerinde yapılmıştır. Deneyler yaklaşık rölatif sıkılıkta(Dr=%59-62%) yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre, değişik oranlarda fiber eklemek zeminin bazı dinamik ve statik özelliklerini iyileştirmektedir; ancak %0.1fiberi olan numuneler fazla etkilenmemiştir. Bu çalışmada sıkılığın sıvılaşmada ve kayma mukavemetinde önemli rol oynadığı gözlenmiştir. %39, 60%, ve %70 rölatif sıkılığında yapılın deneylere göre gevşek zeminlerin daha erken sıvılaşması ve kaymaya karşı dayanımının az olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın en ilginç sonucu boşluk suyu basıncının, farklı fiber yüzdesi ihtiva eden statik ve dinamik sonrası statik deneylerde, hiç etkilenmemesidir. Statik deneyler farklı kesme hızında yapılmış ve kesme hızının kayma dayanımında etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca statik ve dinamik sonrası drenajsızstatik deneyler karşılaştırıldığında, kumun sıvılaşmadan sonra kayma mukavemetinin fazla etkilenmediği gösterilmiştir. Sonuç olarak fiber ile kumlu zeminlerin karışımı zeminin sıvılaşmaya karşı direnciniarttırmaktadır. Diğer bir yandan fiberin pratiktezemin içerisindenasıl homojenkarıştırabileceği ve ekonomikaçıdan nekadar elverişli olabileceği tartışma konusudur.
dc.description.abstractLiquefaction of saturated sandy soil under cyclic loading is one of the most serious problems in geotechnical engineering and it can result in catastrophic hazards. Besides, shear strength of sandy soils after liquefaction phenomena plays an important role. In this study, effect of MIGHTY-MONO fibre mixtures in order to reinforcing sandy soils against liquefaction and shear failure of soil have been investigated. Several cyclic and post cyclic static tests had done on unreinforced and fibre-reinforced sands with different amount of mixtures (0, 0.1, 0.5, and 1% of fibre) with relative density about 40% for loose sands and about 60% for dense sands. Results of the tests indicates that addition of different amount of fibre improve some cyclic, and static properties of soil. Hence, we can say that between 0 and 1% fibre content, the more fibre inclusion, the more improve the soil. It can be remind that effect of 0.1% fibre content of mentioned soil do not illustrate significant effect in plain soil behavior. Besides, this effect of density that has been analyzed shows that denser sands have less liquefaction potential compare with looser sands. It is expect that reinforcing sandy soils with mentioned materials effect the soil in both aspects of financial and improvement of engineering properties specially in decreasing the risk of liquefaction phenomena.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/7042
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectFibers
dc.subjectgüçlendirilmiş
dc.subjectdinamik
dc.subjectLifler
dc.subjectPOWERED
dc.subjectDINAMIK
dc.titleFiber İle Güçlendirilmiş Kum Zeminlerin Dinamik Ve Dinamik Sonrası Satik Davranışları
dc.title.alternativeCyclic And Post Cyclic Static Behavior Of Fibre Reinforced Sand
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
12002.pdf
Boyut:
7.7 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama