Ayçiçek ve keten yağı temelli yeni makromonomerlerin sentezlenmesi ve uygulama alanları

Akbaş, Tayfun
Yağlar, bitki ve hayvanların genellikle iç yapılarında oluşan, suda çözünmeyen ve ana komponenti trigliseridler olan doğal maddelerdir. Trigliseridler ise yağ asitlerinin gliserinle yaptığı esterlerdir. Trigliserid yağların sanayide değerlendirilmesinde kuruma özellikleri önemlidir. Bunun için yağların doymamışlık dereceleri ve dolayısıyla iyod değerleri temel alınır. İyot indisi 130'tan büyük olan yağlar sınıfına giren Keten Yağı kuruyan bir yağ olarak tanımlanırken, iyot indisi 90-130 arasında olan yağlar sınıfına giren Ayçiçek Yağı ise yan kuruyan bir yağ olarak tanımlanmıştır. Bu yüzden, Keten Yağı, organik yüzey kaplayıcı malzemelerde hammadde olarak daha çok uygulama alanına sahip iken, Ayçiçek Yağı daha ziyade yenilebilir bir yağ olarak kullanılmaktadır Yağlar direkt olarak yüzey kaplayıcı olarak kullanılamadıkları halde çeşitli modifikasyonlardan sonra, kuruma süresi,alkaliye, aside, suya dayanıklılık ve yapışma gibi bazı özellikleri geliştiği için yüzey kaplama uygulamalarında kullanılırlar. Modifîye edilmelerinde en çok kullanılan yöntemler yağların homopolimerizasyon, polimerizasyon ve kopolimerizasyon reaksiyonudur.. Yağların kopolimerizasyonunda kullanılan organik maddeler, a- ve |3- doymamış karboksil bileşikleri, 1, 3 -dienler ve reaktif vinil monomerleridir. a ve p doymamış karboksil bileşikleri, sorbik asit, akrilik asit, metakrilik asit vb. ile bunların ester ve anhidrit türevleridir. 1,3 -dienler grubunda kullanılan en önemli bileşik siklopentadiendir. Son grupta ise stiren ve vinil toluen en çok kullanılan monomerler olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, ayçiçek ve keten yağı, metil metakrilat monomeri ile tepkimeye sokulmuş, elde edilen makromonomer ürünlerin stiren monomeri ile kopolimerizasyonu gerçekleştirilmiştir. Elde edilen kopolimer ürünlerin organik yüzey kaplayıcı olarak kullanılmaları yönünden film özellikleri incelenmiş, bu ürünlerin yüzey kaplama malzemelerinde bağlayıcı olarak kullanılabilir oldukları sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Ayçiçek yağı, Keten yağı, Makromonomerler, Sentez, Trigliseridler, Yağlar, Sunflower oil, Linseed oil, Macromonomers, Synthesis, Triglycerides, Oils