Turizmin Yerel Ekonomiye Etkisinin Konaklama İşletmeleri Özelinde Analizi: Manavgat Örneği

2011-03-04
Küçüksarı, Gizem
Dünyada yaĢanan geliĢmeler paralelinde, her geçen gün daha da büyüyen turizm sektörü ortaya çıkan etkilerini de arttırmaktadır. Fiziksel çevre, sosyo-kültürel çevre ve ekonomi üzerine yarattığı etkileri birçok araĢtırmaya konu olmuĢtur. Ancak turizmin ekonomik boyutu her zaman diğerlerinden daha ön plandadır. Bu tez kapsamında da turizmin ekonomik etkileri ‘yerel ekonomik kalkınma’ kapsamında ele alınmıĢtır. Turizm; bulunduğu bölgede yarattığı istihdam, gelir artıĢı ve diğer sektörleri canlandırıcı etkisiyle kalkınmada önemli bir rol üstlenmektedir. Temel ekonomik kavramlar ve göstergelerin dıĢında, turizm endüstrisinin bileĢenlerinden biri olan konaklama iĢletmeleri ve bu iĢletmelerin tedarik yapıları ele alınmıĢtır. Bu kapsamda, turizm göstergeleriyle Türkiye’de ilk sırada yer alan Antalya ili, konaklama tesis sınıfları ve kapasiteleriyle il içinde öne çıkan Manavgat ilçesi araĢtırma için örnek alan olarak seçilmiĢtir. Manavgat’ta bulunan turizm iĢletme belgeli konaklama tesisleri üzerinde yapılan araĢtırma sonucunda; iĢletmeler ihtiyaç duydukları mal, hizmet ve personeli hem Antalya bölgesinden hem de bölge dıĢından karĢıladıkları ortaya çıkmıĢtır. Buna göre Antalya ili konaklama iĢletmelerinin mal ve hizmet tedariği için kullandığı üst kademe merkezdir. Personel gereksinimi ise hem Manavgat ilçesinden hem de bölge dıĢından mevsimlik göç yoluyla karĢılanmaktadır. Ancak tedarik konusundaki tercihler hem tedarik türlerine hem de iĢletme özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Due to the developments in the world tourism sector is growing day by day with it’s effects. Effects on physical environment, socio-cultural environment and economy have been subject on lots of researchs. But economic dimension of tourism is always in the foreground. In this thesis, economic affects of tourism is studied in the context of local economic development. Tourism has an important role on employment, income and invigoriting affects on other sectors in the region. Except, basic economic concepts and indicators, supply structures of lodging industry which is a component of tourism industry are discussed. In this context, Manavgat the district of Antalya which is in the first place in Turkey in terms of indicators of tourism was chosen as a sample area. As a result of research carried out on accommodation businesses which are certificated, choosing both Antalya region and outside for the needs of goods, services and personnel. Personel requirements are met from both the town of Manavgat and outside the region covered by the seasonal migration. However, preferences are varing depend on the characteristics of business and features of supply types.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Turizm sektörü, Yerel ekonomik kalkınma, Konaklama işletmeleri, Tedarik, Tourism sector, Local economic develeopment, Accomodation sector, Supply chain