Esnek Üstyapı Tasarım Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Dündar, Göktolga
Institute of Science And Technology
Bu çalışmada esnek yol üstyapılarının tasarımında kullanılan yöntemler ele alınmış ve bu yöntemlerin en çok bilinenleri incelenmiştir. Bir yol üstyapısının projelendirilmesinde amaç proje süresi boyunca yolun maruz kalacağı trafik yükünü güvenli bir şekilde, yani kalıcı deformasyonlar ve çatlamalar oluşmaksızın taşıyabilecek üstyapı kalınlığının ve üstyapının yapımında kullanılacak malzemelerin özelliklerinin belirlenmesidir. Üstyapı tasarımında kullanılan yöntemler genel olarak " Analitik, Ampirik ve Analitik-Ampirik Tasarım Yöntemleri " şeklinde üç ana başlık altında toplanabilir. Günümüzde kullanılan tasarım yöntemlerinin çoğu Ampirik Yöntemler'dir. Bu çalışmada ampirik yöntemlerden Yol Notu 29 tasarım yöntemi, analitik yöntemlerden SPDM (Shell Üstyapı Tasarım Yöntemi) ve analitik-ampirik yöntemlerden de AASHTO 93 tasarım yöntemi ele alınarak bunlarla esnek üstyapı tasarımı yapılmış ve sonuçları irdelenmiştir.
In this work flexible pavement design methods are discussed and most popular ones are presented. The aim of pavement design is to select the most economic pavement thickness, composition and material properties which will provide a satisfactory level of service for the anticipated traffic without any permanent deformation and cracking. Pavement design methods can be classified in general as " Analytical, Empirical and Semi-empirical Design Methods ". Recently the most of design methods that are being used around the world are empirical methods. In this paper Road Note 29 design method as an empirical method. SPDM (Shell Pavement Design Manual) design method as an analytical method and AASHTO 93 design method as a semi-empirical method are explained and results of a flexible pavement design that is done by using these three methods are discussed.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1998
Esnek Yol Üstyapısı, Analitik Tasarım Yöntemi, Ampirik Tasarım Yöntemi, SPDM, AASHTO 93, Yol Notu 29, Flexible Pavement, Analytical Design Method, Empirical Design Method, SPDM, AASHTO 93, Rosd Note 29