Tümü Prefabrike Elemanlardan Oluşan Döşeme Tipi Yapılarda Döşeme Düzlem İçi Rijitliğinin Yapı Davranışına Etkisi - Yatay Panelli Perdeler

dc.contributor.advisorPala, Sumru
dc.contributor.authorDemir, Ahmet
dc.contributor.authorID423508
dc.contributor.departmentYapı Mühendisliği
dc.contributor.departmentStructural Engineering
dc.date2012
dc.date.accessioned2012-02-18
dc.date.accessioned2015-07-03T11:27:29Z
dc.date.available2015-07-03T11:27:29Z
dc.date.issued2013-01-06
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
dc.description.abstractPrefabrike elemanların birleşim bölgeleri ile ilgili araştırma eğilimleri mekanik ve enerji tutucu birleşim elemanları kullanmak ve yapıda olabildiğince yerinde dökme beton kullanmaktan kaçınmak yönünde olmaktadır. Bu çalışmada yatay yük etkisinin etkin olduğu, bir doğrultusu diğer doğrultusuna göre daha uzun olan depreme dayanıklı döşeme tipi çok katlı prefabrike betonarme bir yapı modeli tasarlanmıştır. Burulma tipi düzensizliklerin, prefabrike döşemelerde düzlem içindeki rijit diyafram kabulünün terk edilmesiyle oluşan burulma benzeri davranış ile daha elverişsiz durumlar oluşturabileceğinin üzerinde durulmuş ve bağlantı bölgeleri bu elverişsiz duruma göre irdelenmiştir. Modeldeki tüm bağlantılar çelik pimlerden oluşan kuru birleşim olarak tasarlanmış, bu bağlantılarda mekanik ve enerji tutucu bağlantı çeşitlerinin sistem davranışına etkisinin gözlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında oluşturulan örnek yapı modeli, yönetmeliklere uygun olacak şekilde boyutlandırılmıştır. Yapı modelinin yük artımı ve zaman artımı yöntemleriyle incelenmesiyle, yönetmeliklerde bağlantı bölgeleri için önerilen güvenlik katsayılarının, döşemelerin düzlemleri içinde diyafram davranışı göstermediği döşeme tipi prefabrike yapılarda yetersiz kalabildiği gözlenmiştir.
dc.description.abstractRecent researches about the precast elements connections, head towards using dry connections and mechanical-energy dissipative connectors due to avoidance use of cast in-situ concrete. In this study, one side is explicit longer than the other, lateral load effect is dominant, a multi-storey slab type prefabricated building model is designed. Dwelt on the torsional irregularities which may cause unfavorable situations with a torsion-like behavior in precast floors and connections are examined according to this situation. All connections in model are designed as dry connections by steel studs, in this way mechanical connectors effects in the system behaviour are aimed to be observed. Sample building model which is generated in the scope of this study, is designed according to regulations. Structural building model is examined by non-lineer pushover and time history analysis, as a result it is observed that safety factors for the connections which are proposed in the regulations, may become inefficient in the slab type prefabricated buildings which floors are not supposed rigid diaphragms in their own planes.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/6619
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectDöşeme tipi yapılar
dc.subjectPrefabrike döşemeler
dc.subjectRijit diyafram davranışı
dc.subjectSlab Type buildings
dc.subjectPrecast floors
dc.subjectRigid diaphragms
dc.titleTümü Prefabrike Elemanlardan Oluşan Döşeme Tipi Yapılarda Döşeme Düzlem İçi Rijitliğinin Yapı Davranışına Etkisi - Yatay Panelli Perdeler
dc.title.alternativeStructural Effects Of Floors In-plane Stiffness In Precast Slab Type Buildings - Horizontal Shear Wall Panels
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
12325.pdf
Boyut:
3.94 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama