6063 Aluminyum Alaşımlarının Korozyon Direnci Üzerine Anadizasyon Öncesi Yüzey İşlemlerinin Ve Aa Anodizasyonla Üretilmiş İnce Oksit Filmlerinin Etkisi

Sertçelik, Feriha
Instıtute of Science and Technology
Bu çalışmada, 6063 aluminyum alaşımlarına uygulanan anodizasyon öncesi yüzey işlemlerinin, AA ve DA anodizasyonu ile sülfürik asit ve molibdat iyonu içeren sülfürik asit çözeltilerinde oluşturulmuş ince (4-5 mm) anodik oksit filmlerininin bu alaşımların korozyon özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu incelemelerde, temel olarak taramalı elektron mikroskobu (SEM), elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ve bakır dekorasyonu teknikleri kullanılmıştır.Anodizasyon öncesi yüzey işlemlerinden kostik dağlama işlem süresi arttıkça yüzeylerin korozyon direnci düşerken nitrik asit çözeltisinde dağlama ürünlerininin temizlenmesi işlem süresinin artması ise yüzeylerin korozyon direncini arttırmıştır. Sülfürik asit AA filmler molibdatlı çözeltilerde elde edilen AA filmlerinden ve sülfürik asit DA filmlerinden de daha yüksek korozyon göstermiştir. Alaşımdaki metallerarası faz partiküllerinin hem anodizasyon öncesi yüzey işlemlerinden sonra hem de anodizasyondan sonra yüzeylerin korozyon direncinin azalmasında önemli bir rolü olduğu saptanmıştır.
In this study, the effect of pretreatment and thin (4-5 mm) anodic oxide films produced by AC and DC anodization in sulfuric acid and molybdate containing sulfuric acid on the corrosion properties of 6063 aluminium alloys was investigated. Scanning electron microscopy (SEM), electrochemical impedance spectroscopy and copper decoration technique were used for the investigation. Anodization pretreatments used in this study were caustic etching and desmutting in nitric acid solution. Increased caustic etching time caused decreased corrosion resistance of the surfaces while increased desmutting time increased corrosion resistance of the surfaces. Sulfuric acid AC anodized surfaces showed higher corrosion resistance than both sulfuric acid DA anodized and molybdate containing sulfuric acid AC anodized surfaces. It was determined that intermetallic particles and changes in their composition depending on surface pretreatment time on the surfaces played an important role on the decreased corrosion resistance of the both anodized and unanodized but pretreated surfaces.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Korozyon, 6063 aluminyum alaşımı, yüzey işlemi, empedans, bakır dekorasyonu, Corrosion, 6063 aluminium alloy, surface pretreatment, impedance, copper decoration