Dikişsiz Yuvarlak Örme Makinelerinde Üretilen İçlik Kumaşların Konfor Özellikleri

2013-06-11
Çavdaroğlu, Pınar
Bu çalışmada kayak kıyafetleri ve askeri kıyafetler gibi alanlarda kullanılan içlik kumaşların termal konfor analizleri yapılmış, termal konfor özellikleri en iyi performans veren kumaş özellikleri ve kullanılabilecek lif çeşitleri araştırılmıştır. Yaygın olarak kullanılan içlik kumaşların üretildiği dikişsiz örme makineleri ile ilgili teknolojik bilgi verilmiştir. Termal konfor koşullarının değerlendirilmesi amacıyla temin edilen kumaşların gramaj ölçümü, dikey ıslanma ve transfer ıslanma analizleri, buhar geçirgenliği, su buharlaşma hızı, ısıl iletkenlik, ısıl direnç, ısıl soğurganlık, kalınlık ve ıslanma temas açısı ölçümleri yapılmıştır. Ölçümlerden elde edilen sonuçların istatistiksel analizleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda zorlu hava koşullarında faaliyet gösteren kişilerin ve sportif faaliyetlerde bulunan kişilerin termal konfor durumunu etkileyen önemli bileşenlerden biri olan içlik kumaşların özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Nihai kullanım alanına göre içlik kumaş tasarımında lif tercihleri değerlendirilmiştir ve farklı kullanım amaçları için öneriler yapılmıştır.
In this thesis examined the effect of different fiber types on comfort features of the undergarment fabrics. For this purpose, used as underwear fabrics with different characteristics to the person operating the process at low ambient temperatures with high effort assessed the impact on thermal comfort. In this context, underwear fabrics are manufactured using different materials to comfort analysis, the results of the impact on thermal comfort will be determined by the properties of fabric used. In this study thermal comfort analysis of undergarment fabrics are made and fabric properties of thermally comfortable undergarment fabrics are investigated. Common undergarment fabrics are presented and latest technologies applied by manufacturers are surveyed. In order to evaluate the thermal comfort conditions of supplied fabrics, fabric weight measurement, vertical wicking and transfer wicking analysis, water vapor permeability, water evaporation rate, thermal conductivity, thermal resistance, fabric thickness and air permeability measurements are made. Measurement results are statistically evaluated by IBM SPSS 20.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
Termal Konfor, transfer ıslanma, dikey ıslanma, ısıl direnç, ısıl soğurganlık, ısıl iletkenlik, içlik kumaş, Thermal comfort, wicking, thermal resistance, thermal conductivity, thermal absorbtivity, undergarment