Çevresel İmaj - Kimlik - Anlam Bağlamında Akdeniz Bölgesi’ndeki Turizm Binalarının İncelenmesi

Kancıoğlu, Mualla
Institute of Science And Technology
Bu araştırmada, bireyin psikolojik gereksinmelerini karşılamaya yönelik olan çevresel imaj - kimlik - anlam oluşturulması konuları üzerinde durulmakta; bu konulara ilişkin olarak Akdeniz Bölgesi’ndeki turizm alanlarında yapılanları incelemek amaçlanmaktadır. Araştırma neticesinde elde edilen veriler, bina tasarım ve uygulama sürecinde öncelikli olarak mevcut çevresel niteliklerin korunması gerekliliğini bir kez daha ortaya konmaktadır. Mevcut çevresel nitelikleri gözeterek yapılan bina tasarım ve uygulamaları, çevrenin en az tahrip edilmesine, çevreden en iyi şekilde yararlanılmasına, doğanın dengesinin korunmasına ve dolayısıyla daha ekonomik bir yapılanmaya neden olmaktadır. Ayrıca, çevrenin kullanıcılarının da bu konunun üzerinde ısrarlı bir şekilde yoğunlaşması da, çevre bilincinin günümüzdeki önemini vurgulamaktadır. Bina tasarım sürecinde, çevreye uyumlu yapılar planlanması yanında; mekanların, kullanıcıların psikolojik gereksinmelerine cevap verebilecek biçimde planlanması gerekliliğinin de ön plana alınması ve belirgin kimlik - anlam - imajın ortaya konulması da ana amacı oluşturmalıdır.
This study covers the creating an environmental image - identity - meaning in order to satisfy the individual’s psychological requirements; and it was aimed to examine the buildings in the touristical areas of Mediterranean Region. The data obtained at the end of the study show that the existing environmental characteristics have to be protected firstly. Building design and applications made by considering the existing environmental characteristic results the minimum destruction of the environment, maximum benefiting from the environment, protection of the environmental equilibrium and therefore economical construction. Furthermore intensive requirements of the environment users on this subject also emphasize the importance of the environmental conscious on these days. At the building design stage, besides planning the buildings suitable with the environment, these places should also satisfy the psychological requirements of the users and therefore a definite identity - meaning - image should also be determined.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Doğal çevre, yapısal çevre, sosyo-kültürel çevre, algısal çevre, çevresel imaj, çevresel kimlik, çevresel anlam., Natural environment, structural environment, socio-cultural environment, perceptive environment, environmental image, environmental identity, environmental meaning