Değer Akış Haritalama Araçları İle Değer Zinciri Analizi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama

2010-06-18
Alaca, Hande
Bu çalışmada değer akış haritalama araçları ile değer zinciri analizi metodolojisi ele alınmıştır. Çalışmada ilk olarak değer zinciri analizi ile ilgili literatür araştırılmış, literatürde bulunan değer akış haritalama araçları incelenmiştir. Çalışmanın uygulama alanı olarak beyaz eşya sektörü seçilmiştir. Değer akış haritalama araçları kullanılarak değer zinciri analizi yapılması için metodoloji oluşturulmuştur. Bu metodolojiye dayanarak beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren bir firmada değer zinciri analizi yapılmıştır. Değer zinciri analizi yapılırken 3 farklı haritalama aracından faydalanılmıştır. Değer zinciri analizi sonucunda katma değer yaratmayan faaliyetleri elimine etmek için öneriler geliştirilmiş ve bu öneriler uygulanarak süreç iyileştirilmiştir. Yapılan çalışma 10 bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde değer zincirinin tarihsel gelişimi ele alınırken, üçüncü bölümde değer zinciri kavramından bahsedilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde talep zinciri ve tedarik zinciri analizinden oluşan değer zinciri analizi modeli açıklanmıştır. Bir sonraki bölümde endüstri ve firma bakış açısına göre değer zincirine ait bilgiler verilmiştir. Altıncı bölümde değer zinciri analizi, yedinci bölümde ise değer zinciri yönetimi ele alınmıştır ve bir sonraki bölümde de değer zinciri analizinde kullanılan değer akış haritalama araçları incelenmiştir. Dokuzuncu bölüm geliştirilen metodoloji ve beyaz eşya sektöründe yapılan uygulamaya ayrılmıştır. Bu bölümde öncelikle uygun değer akış haritalama araçları seçilmiş ve bu araçlarla değer zinciri analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda ise çeşitli öneriler geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Son bölümde ise sonuçlara yer verilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen faydalar bu bölümde açıklanmıştır.
In this study, value stream mapping tools and value chain analysis were discussed. Firstly, literature related to the value chain analysis and value stream mapping tools was searched. White good industry was selected for application. Methodology is defined for value chain analysis with value stream mapping tools. Value chain analysis was made in the white good industry company by using this methodology. 3 different value stream mapping tools were used for value chain analysis. As a result of value chain analysis, some ideas were created to eliminate non-value added activities. Process was improved after these ideas were implemented. The study consists of 10 sections. In the second section historical development of value chain analysis was handled and in the third section the term of value chain was discussed. In the fourth section, value chain analysis model that consists of demand chain and supply chain analysis was described. In the next section, information about value chain was given from the point of view of company. In the sixth section, value chain analysis and in the seventh section value chain management was discussed. In the next section, value stream mapping tools that were used for value chain analysis were investigated. Methodology and white good industry application were discussed in the ninth section. As a result of analysis, some ideas were created and implemented. In the last section, results were discussed.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Yalın Yönetim, Değer Zinciri Analizi, Değer Akış Haritalama, Beyaz Eşya Endüstrisi, Lean Management, Value Chain Analysis, Value Stream Mapping, White Good Industry