Büyük Kentlerde Otogar Planlaması, İstanbul Örneği

Arsal, Gülden
Transportation of the passengers among urbans constitutes a network in a dimension of country scale by start and end points. Also, planning of terminals as an important element of this network is very important. Today, terminals being communication and shopping centers are planned as prestiged places of the cities by restaurants, fairs and exhibition areas in the metropolitens. In this study, terminals which serves intercity travelling in Istanbul metropolice that transportation areas are increasing related to increased accomodation areas are examined. To determine the current situation, surveys with passengers and interviews by compotent authorities in transportation firms were made. Although The Big Terminal of Istanbul that its location has not be chosen by the scientific decisions provides important advantages in arrival abilities, it is difficult to say that it serves in a sufficient and reguested level. Terminal in Harem has been staying insufficient because of urban development and it creates a lot of problems in its location. So, the planning studies on displacement of the station should be started immediately.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Kentlerarası yolcu taşımacılığı, başlangıç ve son noktasıyla ülke boyutunda bir ağı oluşturmakta olup bu ağın önemli bir unsuru durumunda olan otogarların planlanması da oldukça önemlidir. Bugün gelişmiş ülkelerin metropol kentlerinde otogarlar bir iletişim ve alışveriş merkezi, yeme içme yerleri, fuar ve sergi alanları ile kentin prestijli bir yapısı olarak planlanmaktadırlar. Çalışmada, yerleşim alanlarının giderek çoğaldığı ve buna paralel olarak da ulaşım hizmet alanının büyüdüğü İstanbul metropoliten alanında kentlerarası yolculuk hizmeti sunan otogarlar incelenmiştir. Mevcut durumun tespiti için Büyük İstanbul ve Harem otogarlarında yolcularla anket yapılmış, taşımacı firma yetkilileriyle görüşülmüştür. Bilimsel kararlar doğrultusunda yer seçimi gerçekleştirilmemiş olan Büyük İstanbul Otogarı erişilebilirlik açısından önemli avantajlar sağlasa da kent büyüklüğü, ulaşım koşulları ve ulaşım maliyeti yönünden yeterli ve istenilen düzeyde hizmet verdiğini söylemek zordur. Harem’deki otogar ise kentsel gelişmeyle beraber metropol için yetersiz kalmakta ve bulunduğu yerde önemli sorunlar yaratmakta olup buradan taşınmasının koşullarını gerçekleştirecek plan çalışmaları bir an önce başlatılmalıdır., Terminals, Intercity Highway Passenger Transportation, The Big İstanbul Terminal, Harem Terminal, Station