Mozaik Yapımında Kullanılan Malzemelerin Analizi

2009-02-16
Efe, Nihal
Bu tez çalışması, mozaiğin tarih içinde gelişimini malzeme ve kullanım alanları açısından değerlendirirken, endüstriyel ve sanatsal alanda üretilerek geniş alanda kullanılan mozaikleri çeşitleri, özellikleri, kullanım alanları ve uygulama yöntemleri ile açıklayarak anlatmaktadır. Bu amaçla, öncelikle mozaiğin tanımı yapılmış, tarihsel süreç içindeki gelişimine yer verilmiş ve sonrasında mozaiğin yapı içinde kullanımı ve malzemeden beklenen performans özellikleri ele alınmıştır. Tarihsel gelişimin incelenmesiyle elde edilen bilgiler doğrultusunda, mozaik yapımında kullanılan başlıca malzemeler seramik, taş ve cam olarak belirlenmiş ve bu malzemeler tanımları, tarihsel gelişimleri, performans özellikleri, üretim ve uygulama yöntemleri bakımından ele alınarak değerlendirilmiştir. Böylece, sonuç bölümünde, yapılan analizler doğrultusunda, mozaik yapımında kullanılan malzemelerin beklenilen özellikleri açısından performansları belirtilmiştir.
This research utilizes the development of mosaics in the material and field of use changing by time in history; while investigating the artistic and industrial productions by explaining the assortments, performance properties, fields of use and application methods. For this reason, first, definition and historical development of mosaics are given, and then, general use of mosaic in buildings and performance properties excepted from mosaics are analyzed. According to the obtained information, main materials used in mosaic making are specified as ceramic, stone and glass, and also their particularly research that includes their definition, historical development, performance properties, processing and installation methods are evaluated. Thus, in conclusion, according to the analyses, performance of materials used in mosaic making is specified in point of their expected properties.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Cam mozaik, Mozaik, Seramik mozaik, Taş mozaik, Ceramic mosaic, Glass mosaic, Mosaic, Stone mosaic