Atık Aktive Ağartma Toprağından Enzimatik Alkoliz Yoluyla Biyodizel Eldesi

dc.contributor.advisorTüter, Melek
dc.contributor.authorGençoğlu, Aytuğ
dc.contributor.departmentMoleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji
dc.contributor.departmentMolecular Biology and Genetics
dc.date2005
dc.date.accessioned2015-06-15T19:11:53Z
dc.date.available2015-06-15T19:11:53Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
dc.description.abstractBu çalışmada, bir yemeklik yağ rafinasyon prosesinden atık olarak çıkan Türkiye kökenli ayçiçek yağından, enzimatik alkoliz yoluyla biyodizel eldesi incelenmiştir. Kullanılan atık yağ, aktive ağartma toprağı (AAT) adı verilen bir adsorbana adsorbe olmuş durumdadır. Çalışmada tepkimenin yağ AAT’den ayrılarak ve yerinde (in situ) yürütüldüğü durumlar karşılaştırılmış, yağın AAT’den ayrılmadığı in situ alkoliz reaksiyonunda daha yüksek verim elde edildiği anlaşılmıştır. Daha sonra alkoliz tepkimesinde katalizör olarak kullanılacak lipaz enziminin belirlenmesi için Lipozyme TL IM ve Lipozyme RM IM lipazları karşılaştırılmış ve Lipozyme RM IM’nin bu uygulama için daha uygun olduğuna karar verilmiştir. Daha sonra tepkimenin gerçekleştirilmesi için en uygun koşulların bulunması amacıyla, enzim/yağ ağırlık oranı, tepkime sıcaklığı, yağ/alkol mol oranı parametrelerinin etkisi ayrı ayrı incelenmiş ve en uygun koşulların 0,20 enzim/yağ ağırlık oranı, 40 oC ve 1:3 yağ/alkol mol oranı olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, biodiesel production through enzymatic alcoholysis of sunflower oil of Turkey origin that is discarded from an edible oil refining process as waste material. The waste oil is adsorbed on an adsorbant called activated bleaching earth (ABE). In the study, the alcoholysis reaction of waste oil separated from the ABE prior to the reaction, and in situ alcoholysis of waste oil have been compared. A higher conversion was observed with in situ alcoholysis. Later, the performances of Lipozyme RM IM and Lipozyme TL IM lipases for the lipase-catalysed in situ alcoholysis reaction were compared and Lipozyme RM IM was found to be more suitable for this application. The effects of enzyme/oil weight ratio, reaction temperature and the oil/alcohol molar ratio were investigated seperately. The conditions most suitable for the alcoholysis of waste sunflower oil from ABE were found to be 0,20 enzyme/oil weight ratio, 40 oC and 1:3 oil/alcohol molar ratio.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/5387
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectbiyodizel
dc.subjectağartma toprağı
dc.subjectalkoliz
dc.subjectbiodiesel
dc.subjectbleaching earth
dc.subjectalcoholysis
dc.titleAtık Aktive Ağartma Toprağından Enzimatik Alkoliz Yoluyla Biyodizel Eldesi
dc.title.alternativeProduction Of Biodiesel From Waste Activated Bleaching Earth By Enzymatic Alcoholysis
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
3343.pdf
Boyut:
902.41 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama