Atık Aktive Ağartma Toprağından Enzimatik Alkoliz Yoluyla Biyodizel Eldesi

Gençoğlu, Aytuğ
Bu çalışmada, bir yemeklik yağ rafinasyon prosesinden atık olarak çıkan Türkiye kökenli ayçiçek yağından, enzimatik alkoliz yoluyla biyodizel eldesi incelenmiştir. Kullanılan atık yağ, aktive ağartma toprağı (AAT) adı verilen bir adsorbana adsorbe olmuş durumdadır. Çalışmada tepkimenin yağ AAT’den ayrılarak ve yerinde (in situ) yürütüldüğü durumlar karşılaştırılmış, yağın AAT’den ayrılmadığı in situ alkoliz reaksiyonunda daha yüksek verim elde edildiği anlaşılmıştır. Daha sonra alkoliz tepkimesinde katalizör olarak kullanılacak lipaz enziminin belirlenmesi için Lipozyme TL IM ve Lipozyme RM IM lipazları karşılaştırılmış ve Lipozyme RM IM’nin bu uygulama için daha uygun olduğuna karar verilmiştir. Daha sonra tepkimenin gerçekleştirilmesi için en uygun koşulların bulunması amacıyla, enzim/yağ ağırlık oranı, tepkime sıcaklığı, yağ/alkol mol oranı parametrelerinin etkisi ayrı ayrı incelenmiş ve en uygun koşulların 0,20 enzim/yağ ağırlık oranı, 40 oC ve 1:3 yağ/alkol mol oranı olduğu saptanmıştır.
In this study, biodiesel production through enzymatic alcoholysis of sunflower oil of Turkey origin that is discarded from an edible oil refining process as waste material. The waste oil is adsorbed on an adsorbant called activated bleaching earth (ABE). In the study, the alcoholysis reaction of waste oil separated from the ABE prior to the reaction, and in situ alcoholysis of waste oil have been compared. A higher conversion was observed with in situ alcoholysis. Later, the performances of Lipozyme RM IM and Lipozyme TL IM lipases for the lipase-catalysed in situ alcoholysis reaction were compared and Lipozyme RM IM was found to be more suitable for this application. The effects of enzyme/oil weight ratio, reaction temperature and the oil/alcohol molar ratio were investigated seperately. The conditions most suitable for the alcoholysis of waste sunflower oil from ABE were found to be 0,20 enzyme/oil weight ratio, 40 oC and 1:3 oil/alcohol molar ratio.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
biyodizel, ağartma toprağı, alkoliz, biodiesel, bleaching earth, alcoholysis