Klasik Isıl İşlemler Ve Modern Yüzey İşlemleri Uygulanmış Ç 1050 (c 45 E) Çeliğinin Abrazif + Erozif Aşınma Davranışının İncelenmesi

Sarı, Nejat Y.
Instıtute of Science and Technology
Bu çalışmada, klasik ısıl işlemler ile bir seri yüzey işlemleri uygulanmış Ç1050 (C45E) çeliğinin abrazif+erozif aşınma davranışı incelenmiştir. Deneyler sonucunda, Ç1050 çeliğinin aşınma miktarının klasik ısıl işlemler ile azaldığı belirlenmiş ancak beklenilen tersine endüksiyon sertleştirme, PVD ile kaplama ve termokimyasal işlemlerin ise iyi sonuç vermedikleri görülmüştür. Buna karşın, ısıl püskürtme işlemleri uygulanmış numunelerde ise aşınma miktarının önemli ölçüde azaldığı hatta püskürtme işlemi sonrası kaplama tabakasına uygulanan yeniden ergitme işleminin aşınma miktarını daha da azalttığı belirlenmiştir.
In this study, abrasive+erosive wear behaviour of C 1050 (C45E) steel which has been subjected to conventional heat treatments and a series of several surface treatments was examined. As a result, it has been determined that the amount of wear of C45E steel was reduced by conventional heat treatments. On the contrary, it was not reduced by induction hardening, PVD coating and thermochemical treatments. Moreover, it has been shown that the amount of wear of C45E steel which has been subjected thermal spraying methods was more reduced. Even the additionally the amount of wear was reduced considerably by applied remelting treatment which has been applied after coating.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Abrazif Aşınma, Yüzey İşlemleri, Isıl Püskürtme, Abrasive Wear, Surface Treatments, Themal Spraying