Ham Petrol Tankerlerinde Ham Petrolle Tank Yıkamasının (cow) Emniyetli Optimizasyonu

2013-02-22
Altun, Murat Hasan Ali
Günümüzde birçok endüstri alanında kullanılan, birçok sanayi ürününün ham maddesi olan ve eşdeğerinin bulunmasının çok zor olduğu ham petrolün sevkiyatı esnasında karşılaşılan zorlukların başında ham petrolü taşıyan tankerlerin tahliye problemi gelmektedir. Ham petrol tankerlerinin yükü tamamen tahliye edebilmesi için gerekli olan ham petrol yıkaması birçok tehlike, avantaj, dezavantaj ve fırsatları da beraberinde getirmektedir. Tüm bu bilgilerin ışığında yapılan bu çalışma ile ham petrol yıkamasının emniyetli optimizasyonu için gerekli olan öncelikle emniyet tedbirleri ile gerekli olan yardımcı teçhizatlar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Tüm bunların yapılma nedenleri ve ham petrol yıkamasının tarihsel gelişimi ile günümüze nasıl gelindiği ele alınmıştır. Ham petrolle yıkama esnasında ve sonrasında oluşabilecek tehlike ve fırsatlar ile ham petrol yıkamasının bize sağlayacağı avantaj ve dezavantajlar analiz edilmiştir. Ayrıca mesleğinde uzmanlaşmış, yönetici konumunda olan 1. zabit ve kaptanlar arasında anket çalışması yapılmıştır. Yapılan ankette ham petrolle yıkama operasyonu hakkında toplam 14 soru yöneltilmiştir. Bu sorular neticesinde çıkan sonuçlar grafiksel olarak gösterilmiş ve sonuç değerlendirmeleri yapılmıştır. Anket çalışması ile çok fazla bilinmeyen denizcilik şirketlerinin şirket içi bilgilerinin bir araştırılması yapılmış olmaktadır. Ayrıca eğitim kurumlarımızın geçmişten günümüze kadar nasıl bir değişim geçirdiği belirlenmiş olmuştur. Anket sonuçlarına göre aksama görülen konularda yapılması gereken düzeltici faaliyetler için önerilerde bulunulmuştur. Yapılan bu çalışmada gerçekleştirilen simülatör uygulamaları ile farklı kondisyonların birbiriyle karşılaştırması yapılmış olup denizcilik sektöründe çok önemli bir yere sahip olan ham petrol taşımacılığına bir ışık tutması amaçlanmıştır. Optimizasyon sürecinde tüm emniyet gereklilikleri çerçevesinde insan ve çevre emniyeti ön planda tutulması için gereklilikler detaylı olarak incelenmiştir.
While transportation of crude oil, the most difficult encountered problem is discharging of crude oil. There will be some threats, advantages, disadvantages and opportunities while vessel’s crude oil washing operation to discharge its entire crude oil cargo. Under the light of this thesis, safety measures and auxiliary equipments was investigated to optimize the safe crude oil washing operation. The reason of this operation and historical evolution of crude oil washing until today was investigated. Threads and opportunities which will occur after or at the time of crude oil washing and also its advantages and disadvantages were analyzed. Additionally, a questionary was prepared to chief officer and captain positions who are experts at their jobs. In this questionary totally 14 questions were asked about crude oil washing operation. Questionary results were shown in graphics and result assessments were performed. A research about maritime companies’ internal records has been carried out with this questionary which are not much known. Also the progress of our education institutes was determined. Suggestions were offered about the problems according to results of the questionary. In this study, vessels at different conditions were compared between each others according to simulations and aimed to lighten the crude oil transportation which takes an important position in maritime sector. Under all these safety precautions, human and environment safety requirements which need to be taken priority were investigated in detail at the time of optimization period.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
ham petrol yıkaması, inert gaz, optimizasyon, tanker emniyeti, crude oil washing, inert gas, optimization, tanker safety