Türk Gemi Adamları İçin İnsan Kaynakları Yönetimi

Arslan, Özcan
İnsan kaynakları yönetimi, günümüzde örgütlerin mamul ve hizmet üretimi olarak tanımlanan hedeflerine varmak amacıyla kullanmak zorunda oldukları en temel kaynaklardan biri olan insanı ifade eder. Her tür ekonomik etkinliğin temelinde, ne türlü teknoloji kullanılırsa kullanılsın, emek yatar. Denizcilik sektörü de birçok üst düzey teknolojilerin kullanıldığı bir sektör olmasına rağmen, bu teknolojileri yine insanların kullanması gerektiği için insan merkezli bir sektördür. Birçok sektörde olduğu gibi, denizcilik sektöründe de teknolojinin her geçen gün yükselmesi ve denizcilik sektöründe var olan ve her geçen gün yeni uygulamaları düzenleyen uluslar arası kurallar, uygulamalar ve denetimler, gemilerde çalışacak yüksek nitelikli ve pahalı bir iş gücü ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Türkiye’nin en önemli problemlerinden biri, insan kaynaklarının verimli ve etkili bir şekilde planlanmamasıdır. Bazı iş dallarında gereğinden çok fazla iş gücü arz edilirken bazı iş kollarında kalifiye eleman noksanlığı göze çarpmaktadır. İnsan kaynaklarının hem arzını, hem de istihdamını etkili ve verimli planlayan organizasyonlar daha başarılı olacaklardır. Bu çalışmada, dünyadaki ve Türkiye’deki mevcut gemi adamı arz ve talebi araştırılmıştır. Bu araştırma için; gemi adamlarına deneysel veri toplama soruları sorularak sonuçlar değerlendirilmiş, gemi adamları ile ilgili uluslararası kuruluşların düzenlediği raporlar, Türk ve dünya deniz ticaret filolarının mevcut durumları ile ilgili raporlar, gemi adamlarının çalışma yeterliklerini ve şartlarını düzenleyen ulusal ve uluslararası mevzuat kullanılmıştır. Gemi adamlarının deneysel veri toplama sorularına verdiği cevaplar incelenerek Türk gemi adamlarının profilleri ortaya çıkarılmış; böylece gemi adamlarının beklentileri, sorunları ve kariyer hedefleri incelenmiş, sonuç olarak, denizcilik sektörü için insan kaynaklarının en verimli ve denizcilik sektörünün ihtiyaçlarına uygun bir şekilde planlanması hedeflenmiştir. Genel sonuçlar incelendiğinde, Türk gemi adamlarının kariyerleri ile ilgili memnuniyetlerinin düşük seviyede olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu gerçek, önümüzdeki yıllarda kaliteli gemi adamlarının noksanlaşacağını işaret etmektedir. Bu durum, denizcilik sektöründe kalitenin düşmesine neden olacaktır. Denizcilik sektöründe kalitenin artırılabilmesi için, denizcilik eğitim kurumlarına gereken önem verilmeli, mesleğe yeni başlayacaklara meslekleri çok iyi tanıtılmalı, deniz ve deniz yaşamı özendirilmeli, gemi adamlarının beklentileri yalnızca yüksek ücretlerle değil, aynı zamanda başka sosyal imkânlar ve kariyer imkânlarıyla karşılanmalıdır.
Human resources management defines the most important resource of organizations, the human, for accomplishing their service and production tasks. All kinds of economical activities requires human effort whether it is high-tech or raw industries. Maritime sector with its strong connections to the technological improvements still stands to be a human-centered industry. Like with all with other industries, maritime industry requires highly qualified employees with ongoing improvements in the technologies, the pressure of the international laws and finally extremely strict controls and inspections of the third parties. In Turkiye’s case, the main problem lies with in the human resources planning which seems to be unplanned to date. When analyzed carefully it can be seen that some industries has over-crowded workforce where some others has less then their needed workforce to continue to do their tasks. It’s clear that organizations with good planning for their needed workforce will succeeded in long run. This study analysis the supply and demand of seafarers in both world and Turkiye. For this study self diagnostic method is conducted and also reports of international organizations on seafarers, reports of recent status of the world and Turkiye’s fleets and regulations of both international and national authorities regarding certification and education of seafarers are analyzed. The results of the study put a profile of the Turkish seafarers which enlightens the problems, carrier scopes and expectations of them to prepare an efficient planning of seafarer supply for maritime industry. General results of self diagnostic questions for Turkish seafarers shown that, general pleasure of Turkish seafarers about their career is low. This reality shows that the wastage of officers will increase by following years. Wastage is meaning of seafarer shortage or decreasing seafarer quality. For reducing wastage and increasing the quality of maritime sector, candidates must informed well about sector and job, maritime education institutions must be supported, sea and sea life must be encouraged, seafarers expectations must be satisfied not only with high salaries, but also with other social and career facilities.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
İnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer Yönetimi, Gemi Adamı Arz - Talebi, Human Resources Management, Career Management, Suply and Demand for Seafarers