Atkı İpliği Özellikleri, Sıklık Ve Örgü Tipinin Kumaş Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi

Kurtça, Ertürk
Institute of Science And Technology
Bu çalışmada atkı ipliği inceliği, atkı sıklığı ve örgü tipinin kumaş mukavemeti üzerine olan etkisi incelenmiştir. Çözgü ipliği tipi ve çözgü sıklığı sabit tutulmuş, farklı numaralardaki atkı iplikleri ile farklı sıklık ve farklı örgü tipinde 72 değişik numune oluşturulmuştur. Atkı ipliği yönünde kopma ve yırtılma mukavemetini ölçmeye yönelik yapılan testler bu numunler üzerine uygulanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde atkı sıklığı ile kopma mukavemetinin aynı yönlü ve pozitif bir ilişkiye sahip olduğu, yırtılma mukavemetinin ise malzemenin örgü şekline ve iplik tipine bağlı olarak farklı davranışlar gösterdiği gözlenmiştir. Yırtılma mukavemeti ile kopma mukavemeti arasındaki ilişki aynı yönlü olmakla birlikte ilişkinin kuvveti çok yüksek değildir. Kullanılan iplik inceldikçe atkı yönünde hem yırtılma hem de kopma mukavemetinin düştüğü görülmüştür.
In this study the effect of weft yarn count, weft density and weave type on fabric strength has been observed. Warp yarn type and warp density has been kept same while preparing 72 different structure of fabric with different weft yarn count, weft density and weave structure. According to the results it was detremined that the tensile strenth increases as the weft density increases. Tearing strength-weft density relation changes due to the weave structure and weft type. Relation between tearing and tensile strength is pozitive but relation is not that strong. As the weft yarn gets finer both tearing and tensile strength in weft direction decraeses.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Kumaş Mukavemeti, Sıklık, Strength of Fabric, Weft Density