Kentsel Kültür Varlıklarının Değerlendirilmesine Ve Tanıtılmasına Yönelik Bir Öneri: Buldan Örneği

2009-02-11
Doğan, Evinç
Bu çalışmada amaçlanan; Buldan için sürdürülebilir kalkınma yolunda kentsel ölçekte koruma çalışmalarını ele alacak ve kentsel kültür varlıklarının tanıtımı yoluyla turizm potansiyeli yaratacak bir proje tasarlanmasıdır. Bir başka deyişle bu çalışma, gerek yapıların kullanımı ve işlevselliği, gerekse el sanatlarının sürdürülmesi ve kültürel etkileşim bağlamında desteklenmesi açısından önem taşıyan kültür varlıklarının değerlendirilmesine ve aynı zamanda tanıtımına yönelik bir öneri niteliğindedir. Çalışmada TÜBA-TÜKSEK (Türkiye Bilimler Akademisi - Türkiye Kültür Sektörü) tarafından gerçekleştirilmiş olan Türkiye Kültür Envanteri Pilot Bölge Çalışmaları incelenerek, Buldan’daki kültür varlıklarını ve mimari yapıları içerecek bir güzergah belirlenmiş, güzergah üzerindeki yapıların seçim kriterleri ve neden korunması gerektiği açıklanarak kültür turizmi ile ilişkilendirilmiştir. Buldan’a yapılan kısa süreli ziyaretlerde rota denenmiş ve rota üzerinde ele alınan kültür varlıkları fotoğraflanmıştır. Çalışma ayrıca yapıların işlevlendirilmesi ve sahip oldukları tarihi ve kültürel özellikleri yitirmeden yöreye olan ilginin artırılmasına yönelik öneriler sunmaktadır. Çalışmanın yerel halka gerek ekonomik anlamda gerekse kültürel değerleri koruma ve tanıtma açısından halkı bilinçlendirme anlamında katkıda bulunması beklenmektedir.
The aim of this research is the promotion of cultural heritage and the investigation of how a territorial base for urban conservation and development can contribute to a sustained future for Buldan. In other words, this study is a proposal to revaluation and promotion of urban cultural properties on the basis of use and functionality of historical buildings, continuation of hand-weaving and cultural interaction between the local community and visitors. The research suggests attracting tourism potential to the chosen area by modeling and defining a cultural route which indicates the chosen urban cultural properties. Turkish Academy of Sciences- Turkey’s Cultural Inventory (TÜBA -TÜKSEK) Pilot Region Studies are investigated to define the cultural route. The route is tried and the cultural properties are photographed during the short visits to Buldan. The research also throws a light on how the houses can be functioned and marketed without loosing historical and cultural values as well as raising interest to the area. This research is expected to contribute to local people by means of generating economic revenue and raising the awareness to preserve and promote cultural assets.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Kültürel miras, kentsel kültür varlıkları, kültür turizmi, sürdürülebilirlik, Cultural heritage, urban cultural properties, cultural tourism, sustainability