Modifiye Edilmiş Pet Köpük Üretimi Ve Karakterizasyonu

2013-12-16
Çebişli, Hatice Bilge
Polimer yapılı köpükler otomotiv, rüzgar türbini, uçak, uzay, inşaat, denizcilik, elektronik ve ambalaj sektörlerinde kullanılmaktadır. Termoplastik köpük üretimi ekstrüzyonla, enjeksiyonla, üflemeli , döner ve basınçla kalıplama ile ısıl şekillendirme yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir. Köpürtücü ajanlar fiziksel veya kimyasal olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, kimyasal köpürtücü ajan (5-fenil-1H-tetrazol) kullanılarak presle kalıplama yöntemi ile kapalı-hücre morfolojisine sahip, yapısal olarak sert poli(etilen tereftalat) köpük üretmektir. Polikaprolakton ve poli(dimetil siloksan) üç bloklu ABA tipi ticari bir kopolimeri olan α,ω-dihidroksi polykaprolakton–poly(dimetil siloksan, yüzey iyileştirici katkı maddesi olarak kullanılmıştır. Proses parametreleri olan proses sıcaklığı, proses süresi ve proses basıncı optimize edilerek elde edilen 27 örnek hazırlandı. Bu örneklerin ve başlangıç maddelerinin fiziksel, mekanik ve termal karakterizasyonları yapıldı.
Polymeric structural foams have been widely used in automotive, wind turbine, aerospace, construction, marine, electronic and packaging industries. Foaming of thermoplastics is used in extrusion, compounding, injection, blow, rotational, compression moldings, and thermoforming. There are physical and chemical foaming agents. The aim of this study is to produce poly(etylene terephthalate) rigid foams in closed-cell structure with a chemical blowing agent (5-phenyl-1H-tetrazole), by compression molding method. A commercial ABA type triblock copolymer of polycaprolactone and poly(dimethyl siloxane) which is α,ω-dihydroxy polycaprolactone–poly(dimethylsiloxane) was used as surface modifying additive. The process parameters, which are processing temperature, processing time and processing pressure, can be optimized and 27 different samples were prepared. These samples and the starting materials were characterized by physically, mechanically, and thermally.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
termoplastik, PET, köpük, kimyasal köpürtme, sert köpük, 5-fenil-1H-tetrazol, α, ω-dihidroksi polykaprolakton–poly(dimetil siloksan), thermoplastic, PET, köpük, chemical foaming, rigid foam, 5-phenyl-1H-tetrazole, α, ω-dihydroxy polycaprolactone–poly(dimethyl siloxane)