Uluslararası güç dengesinde Türkiye'nin göreli yeri : analitik bir yaklaşım

Arda, Kaan
Organizasyonların büyük, küçük, özel, kamu, kar amaçlı ya da kar amaçlı olup olmadıklarına bakmadan ölçümler yapmak zorunda oldukları bu tezin en temel bulgulanndandır. Ölçümlerin ana amacı; organizasyonların gelecekte ayakta kalabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşmaktır. Organizasyonel performans ölçümü konusunda iki tür yaklaşımlar mevcut olduğu gözlenmiştir. Bunlardan "Stratejik Yaklaşımlar" ölçülecek konuların neler olması gerektiği, bunların nasıl elde edileceği ve ölçümün organizasyon içinde ve dışında yapacağı etkileri üzerinde durmaktadır. Analitik Yaklaşımlarda yapılan tartışma ise; belirlenen kriterler ışığında performansı en yüksek birimin seçilmesidir. Tezde incelen Stratejik Yaklaşımlar; Dengelenmiş performans yaklaşımı ve İlgi grupları yaklaşımıdır. Analitik yaklaşımlar ise; Objektif matris yöntemi, Topsis, Electre, Analitik hiyerarşi metodu, Puanlama modelleri, Veri zarflam analizidir. Veri Zarflama Analizi tekniği; benzer girdi ve çıktı faktörlerine sahip kar amacı gütmeyen karar birimlerinin göreli etkenliğini ölçmeyi amaçladığından, Piyade Okulu Asteğmen Adayı Temel Kurs Bölüklerinin performansım değerlendirmede en uygun teknik olduğu karan verilmiştir. Veri zarflama analizinin uygulamasında önemli olan iki husus;. Karar birimlerinin seçimi. Faktörlerin seçimidir. Karar birimleri olarak seçilen Asteğmen Adayı Kurs Bölükleri yoğunlukları farklı olarak aynı girdi ve çıktıları içerdiklerinden uygun karar birimleri olmuşlardır. Sayı olarak girdi ve çıktı faktörlerinin bir fazlası olması gerektiğinden bu kurala da uygundur. Faktörlerden çıktıları oluşturan; Disiplin notu, Nazari dersler, Uygulamalı dersler belirlenirken önce bölüklerin süreçleri tespit edildi. Süreçlerde kritik faaliyetler belirlendi. Bu kritik faaliyetler tespit edilirken çıktılar üzerinde önemli derecede etki sahibi olmasına dikkat edildi. Bu kritik faaliyetler sürekli gözlenmesi gereken ve ölçülmesi gereken faaliyetlerdir. Girdi olarak, adayların devam durumları, subay sayılan ve eğitici tecrübeleri faktörleri ele alınmıştır. Veri zarflama analizi sonuçlan göstermiştir ki, girdi faktörlerinde atıl kullanım var. Seki bölüğün altısında girdilerde azaltmaya gidilerek mevcut çıktılar elde edilebilir. Bu azaltma veya dağıtımın daha dengeli bir şekilde yapılması subay sayısında ve eğitici tecrübesinde uygulanabilir bir faktör olmalanna karşın, devam durumunda böyle bir yaklaşım söz konusu olamayacağı tespit edilmiştir. xi Ayrıca her etki olmayan bölük için etkin olan bölük tespit edilmiş ve etkin bölük cinsinden faktör değerleri tespit edilmiştir. Buna göre tüm etkin olmayan bölüklerin referans olarak alınacak bölük altıncı bölüktür. Tüm organizasyonların, stratejilerini belirlemede, zamanla değişen etkinliğin izlenmesinde, kaynak dağıtımının planlanmasında ve operasyonel faaliyetlerin tanımlanmasında kullanacakları performans ölçüm sistemini yaratmaları gerektiği tespit edilmiştir.
The main finding of this thesis is all the organizations must make some measurements whether they are profit, non-profit, private, or public organization. The fundamental goal of the measurement in the organization is to get the suitable information for succeeding in the future. Two kinds of approaches are detected about organizational performance measurement. One of them which is called "Strategically Approaches" is dealt with which points will be measured and how these points will be chosen and the roles of the measurement both inside and outside of the organization. In "Analytical Approaches" the way for choosing the best performance organization is detected. The Balanced Scorecard and Stakeholder Approach are examined in this thesis. In Analytical Approaches; Objective Matrix, Topsis, Electre, Analytical Hierarchy Process, Scoring Methods and Data Envelopment Analysis are examined. Since, Data Envelopment Analysis is a linear programming based technique for measuring the relative performance of organizational units where the presence of multiple inputs and outputs makes comparisons difficult, it's thought as the best for evaluating the Infantry Academy 2nd Lieutenant Course Companies' performance. Two important points, in applying data envelopment technique are,. Choosing decision making units,. Choosing factors. 2nd Lieutenant Course Companies have the same inputs and outputs, so they're suitable for decision making units. The rule that decision making units have one more than summation of the number of inputs and outputs is also relevant. When the time output factors, discipline note, applied lessons, unapplied lessons, is to be identified, first of all, companies' processes are defined. The critical activities are choused. While these critical activities are chosen, their effects on factors are examined. These critical activities must always be monitored and measured. The number of military officers, attendance of students factors were chosen. Finally, data envelopment analysis results showed that, there misusing in input factors. By reducing the inputs of six companies, the present values of efficiencies can be got. While reducing ranks and the number of officers is meaningful, reducing the number of attendance would be meaningless. Xlll Additionally, for all inefficient company one efficient company were chosen. It is the six company that all the companies must chose as an efficint company for reference. It's found that all the organizations must create a suitable performance measurement system and adopt it to themselves to; Identify strategies, monitor changing efficiencies, allocate resources.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Türkiye, Uluslararası güç, İşlevsel rekabete dayalı sıralama analizi, Turkey, International power, Operational competitiveness rating analysis