Ardahan Türkmenleri Müzik Geleneği

Yılmaz, Bülent
Institute of Social Sciences
Ardahan Türkmenleri Müzik Geleneği adlı çalışmamızın ilk bölümünde, bölgeye ait coğrafi ve tarihi bilgiler, Türkmenlerin Orta Asya'dan Anadolu'ya yapmış oldukları göçler, Türkmen kelimesinin anlamı ve Akkoyunlu Devleti döneminde Maraş bölgesinden Ardahan'a getirilişleri açıklanmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, bölge müzik kültürü incelenmiştir. Sırası ile Türkmenlerin sosyal yapıları ve sosyal yapının müzik kültürü üzerindeki etkileri, bölge ezgilerinin özellikleri, âşıklık geleneği, komşu müzik kültürleriyle yaşanan etkileşimin bölge müzik kültürüne yansımaları ve bölge kültürel yaşamında müziğin var olduğu ritüeller içerisinde yer alan ezgi yapıları açıklanmıştır. Çalışmamızın son bölümünde, sanayileşmeye sonucunda değişen sosyo-kültürel yapı içerisinde yöre müziğinin günümüzde bürünmüş olduğu şekli açıklanmıştır.
On the first part of our work, ?Music Tradition of Ardahan Turkmens?, region?s geographical and historical information, Turkmens? immigrations from Middle Asia to Anatolia, the word ?Turkmen? and Turkmens? removal at the time of Akkoyunlu Government, are explained. Secondly, region?s music culture is examined. In sequence, Turkmen?s social structure and its effect on music culture, region?s melody features, bard tradition, reflections of interaction with neighborhood music cultures, rituals including music in the region?s cultural life and the musical structures within these rituals were explained. Lastly, region?s music which shaped with socio-cultural structure is explained.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2010
Müzik, Ardahan, Gelenekler, Müzik, Müzik kültürü, Tarih, Türkmenler Yüksek Lisans Türkçe 2010 176 s., Music, Ardahan, Traditions, Music, Music culture, History, Turkomans Yüksek Lisans Türkçe 2010 176 s.