Savaş füzelerinin yeni bir sistemle üretimi üzerine bir tez = Memoire sur un nouveau systeme de confection des fusees de guerre

Emin Paşa
İTÜ Yayınevi
Türkiye’nin mühendislik alanlarındaki birikiminin gelişimine sağladığı katkılarla bilim tarihimizde seçkin bir konum kazanan İstanbul Teknik Üniversitesi, savunma teknolojileri alanında pek çok buluş ve icada ev sahipliği yapmış, 1773’ten günümüze Türkiye’nin bilimsel kazanımlarının oluşmasında rol üstlenmiştir. Mühendishane-i Berrî-i Hümayun başhocası Hüseyin Rıfkı Tamânî’nin oğlu Mehmet Zeki Emin Paşa’nın Cambridge Üniversitesi’ndeki ilmî serüveni ve uluslararası yayınları, mühendislerimizin teknolojik altyapıyı incelikle öğrenip geliştirerek hem ülkemize hem de dünyaya bilimsel katkı sunma arzusunun önemli sembollerinden birisidir. Savaşlarda sağladığı çeşitli avantajlar dolayısıyla topların yerine roketlerin kullanımının daha çok tercih edildiği 18. yüzyılda füze üretim teknolojisi hakkında yeni bir sistem üzerine çalışan Tamânîzade Emin Paşa’nın, bu konuyu ele aldığı Mémoire sur un Nouveau Système de Confection des Fusées de Guerre adlı Fransızca eserini dilimize kazandıran bu çalışma, okurlarını bilim tarihimizin önemli bir eserine şahit olmaya davet ediyor.
rockets, roketler, ballistic missiles, balistik füzeler, Emin Paşa
Koleksiyonlar