Susturucu İçerisindeki Akışın Modellenmesi

2010-07-13
Zengin, Engin
Bu çalışmada, klima santralleri veya havalandırma kanalları içerisinde ses yutumu amacıyla kullanılan, susturucular içerisindeki akış modellenmiştir. Susturucular içerisinde ses yutumunu sağlayan eleman olarak gözenekli bir malzeme olan cam yünü kullanılmaktadır. Hücre içerisinde susturucular arasından geçen hava gözenekli ortam ile temasta olmaktadır. Susturucu alın yüzeylerinin uygunsuz tasarımı, susturucu içerisinde gereksiz basınç kayıpları ve akıştan kaynaklı olarak ses oluşumuna neden olmaktadır. Tez çalışmasında susturucu alın yüzeyleri düz sac kaplı, üçgen sac kaplı ve silindirik sac kaplı olmak üzere üç farklı şekilde tasarlanmıştır ve fluent programı ile akış analizi yapılarak hücre içerisinde meydana gelen basınç düşümleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır ve susturucu alın yüzeylerinin silindirik sac ile kaplanması hücrede meydana gelen basınç kayıplarını yüzde yirmi altı mertebesinde azalttığı sonucu elde edilmiştir.
In this study, the flow is modeled within silencers which is used for air handling units or air ducts that perform voice absorbing. The glass wool is used for sound absorbing within the silencers which is a porous material. The air which is passing from between the silencers in sections is contact with porous media. Silencer surfaces that are perpendicular to the airflow causes unnecessary loss of pressure because of improper design and are caused by the formation of the sound source. Silencer surfaces that are perpendicular to airflow covered with three different shapes in thesis, rectangle, triangular and cylindrical steel sheet are designed and modeled with Fluent and obtained pressure drops that occur within the silencer section. Results compared and surfaces are covered with cylindrical sheet in silencer section that occurs in order to reduce pressure losses as a result twenty six percent were obtained.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
susturucu, klima santrali, gözenekli ortam, porozite, geçirgenlik, basınç kaybı, silencer, air handling unit, porous media, porosity, permeability, pressure losses