Kentsel Dönüşüm Projeleri İçin Bım Uygulama Planı Önerisi

2015-11-04
Akkoyunlu, Tahir
Institute of Science And Technology
Tüm dünyada, inşaat sektörüne yön veren kamu ve özel kurumlar BIM’in farkına varmışlar ve pek çok gelişmiş ülke BIM ile ilgili mevzuatlar hazırlayarak ilgili ülkede inşaat projelerinin BIM ile üretilmesi ve yönetilmesiyle ilgili çalışmalar yapmışlardır. Özellikle büyük çaplı kamu projelerinden başlayarak zaman içerisinde tüm mikro ölçekli yapım projelerinde de BIM kullanılması zorunlu hale getirilmiş ve bu teknolojinin önü açılmıştır. Bu mevzuatlar, uygulama planları ve el kitapçılarının hazırlanmasında BIM’in dünyada yayılması ve BIM ile ilgili standartların oluşmasını sağlayan önemli kuruluşlardan olan BuildingSmart’ın ciddi katkıları olmuştur. BuildingSmart dünyada BIM ile ilgili organizasyonları düzenleyen BIM ile ilgili teknik standartları açıklayan ve yayımlayan BIM tabanlı program üreten yazılım firmaları üniversiteler ve ilgili kurumların oluşturduğu en önemli BIM organizasyonudur. BIM mevzuatı oluşturan ABD, İngiltere, Finlandiya, Singapur, Norveç, İsveç gibi ülkelerin tüm standartları BuildingSmart öncülüğünde oluşturulmuştur. BIM mevzuatları sayesinde ilgili ülkelerde belirli pilot alanlar ya da projeler belirlenmiş, bu projelerle başlayan BIM uygulamaları daha sonra genele yayılmıştır. Şu an itibariyle İngiltere ve ABD de tüm kamu projeleri BIM ile projelendirilmeye başlanmış, Finlandiya ve Singapur gibi BIM geçişini daha da önceden planlayan ülkelerde ise 5000 m²’nin üzerindeki tüm yapım projelerinin BIM ile gerçekleştirilmesi şartı geliştirilen mevzuatlarla zorunluluk haline getirilmiştir. Bu çalışma hazırlanırken BIM ile ilgili mevzuatların belirli projelerde uygulanması için araştırmalar yapılmış, konjonktürel sebepler ve projelerin büyüklüklerine bakılıp, kentsel dönüşüm projelerinin BIM uygulamaları için çok önemli bir laboratuvar olma potansiyelleri sebebiyle BIM uygulama planını önerisinin kentsel dönüşüm projeleri özelinde yapılmasının faydalı olacağı öngörülmüştür. Kentsel dönüşüm projeleri esasen şehrin mevcut yapısını derinden etkileyen büyük çaplı projelerdir. Dolayısıyla kentsel dönüşüm projeleri ele alınırken büyük ölçekli olmaları sebebiyle çevre ile olan etkileşimleri ve proje özellikleri bir bütün olarak ortaya konmalıdır. İlgili kamu kurumları kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmasında BIM gibi bir teknolojiden yararlanmalıdırlar. Kentsel dönüşümü her açıdan ele alan tüm etkilerini belirleyen ve problemleri önceden tespit edebilen BIM yaklaşımı ile çok başarılı projeler gerçekleştirilebilir. Muhakkak ki; öncelikle, BIM ile ilgili bir uygulama planı ve mevzuat hazırlanmalı, bütüncül proje yaklaşımı ve BIM kullanılarak proje geliştirilmelidir.   Bu tezin ana hedefi Türkiye’de kentsel dönüşüm projelerine yönelik olarak bir BIM uygulama planı geliştirmektir. Daha önce BIM uygulama planı oluşturmuş ülkelerin mevzuatları analiz edilmiş ve Türk inşaat sektörüne uygun bir modelin bulunması amaçlanmıştır.
BIM is the new paradigm of the AEC industry changing; design, construction and management techniques. It was required that such as this innovation fading up the productivity has been created for the AEC industry. In spite of the fact that AEC industry is one of the greatest power of the economy for many countries in the world, productivity of the industry couldn’t have been improved (1960 to 2000). Productivity of the industries except AEC and agriculture,  have been enhanced by using technology. Today the expactations from AEC industry, including; alternatively design options, sustainable projects, accurate cost estimations and lowest waste materials won’t be able to fulfill with existing methodologies. The traditional project delivery methods such as design & built or design-bid-build having seperated progress would be the insufficient way to the current construction requirements on account of the fact that raising project details and required accurate estimation of the project are becoming characteristics of the new generation construction projects. Today, all stakeholders sharing the responsibilities and executing the works, should manage the construction projects involving structural analysis, energy analysis, lightening analysis etc. as an integrated model. For instance, a structural engineer must be able to reach all details of the model and analyse by using other information settled within the architectural or plumbing elements. Everyone in the project can get the information which supposed to be used in relevant analysis. Thus, it is able to be provided that misunderstanding projects details are reduced. Wasting time on account of the misunderstanding issues can be prevented by using BIM which faciliates to understand the model with 3D integrated information. As a result,  this thesis aimed to improve a proposed BIM execution plan for the urban transformation projects within Turkey. The previous implementations about BIM regulations which have been settled by the countries where usage of BIM has been developed were analyzed. The suitable proposal for the transformation projects has been intended to be found.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2015
Yapı Bilgi Modelleme, yapım proje yönetimi, bilişim, mimarlık, inşaat mühendisliği, BIM, Building information modelling, construction project management