Flor İçeren İyon İletken Kopolimer Sentezi

2010-02-04
Kocatürk, Hamza
Bu çalışmada öncelikle farklı monomerler (S, tBA, MMA, SPMAP, HEMA) ile PCTFE bazlı aşı kopolimerler sentezlenip FT-IR ve DSC ile karakterizasyonları yapılmıştır. Bunun yanında PCTFE-g-PS ve PCTFE-g-PtBA aşı kopolimerleri sülfolanarak ve hidroliz edilerek, iyonik fonksiyonel grup taşıyan PCTFE-g-PSSA ve PCTFE-g-PAA aşı kopolimerleri elde edilmiştir. İkinci olarak PVDF homopolimerinden ATRP ile iyonik iletkenliğe sahip akrilik ve sülfonik asit yan grupları içeren aşı kopolimerler sentezlenmiştir. Bu bağlamda kuru ortamda proton iletken elektrolit olan PVDF-g-PSPMA ve PVDF-g-PAA sentezlenip, FT-IR, 1H NMR, TGA ve DSC ile karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen aşı kopolimerlerin proton iletkenlik özellikleri Novocontrol dielektrik-direnç analiz yöntemi ile belirlenmiştir. Triazol ile dop edilen PVDF membranların proton iletkenliklerinin farklı sıcaklık ve kopolimerdeki artan asit miktarıyla değişimleri incelenmiştir. Molce %71 akrilik asit içeren kopolimere ait maksimum proton iletkenliği 140oC’de 7.4x10-4 S cm-1 olarak ölçülmüş ve bu değerin Nafion®115-Tri’nin proton iletkenlik değeri ile benzer olduğu gözlemlenmiştir.
In this study, first, PCTFE based graft copolymers have been synthesized with different monomers (S, tBA, MMA, SPMAP, HEMA) via ATRP and characterized with FT-IR and DSC techniques.. In addition, ionic functionality containing polymers PCTFE-g-PSSA and PCTFE-g-PAA were synthesized by sulfonation and hydrolysis reaction of PCTFE-g-PS and PCTFE-g-PtBA graft copolymers, respectively. Second, series of graft copolymers containing acrylic acid and sulfonic acid ion conducting pendant groups have been synthesized from PVDF homopolymer via ATRP. In this context, PVDF-g-PSPMA and PVDF-g-PAA proton conducting anhydrous electrolytes were synthesized and characterized by FT-IR, 1H NMR, TGA and DSC methods. Proton conducting properties of obtained graft copolymers were investigated via Novocontrol dielectric-impedance analyzer. Proton conductivity of triazole doped PVDF membrane studies were investigated as a function of temperature and increased acid content in copolymer. Maximum proton conductivity of PVDF-g-PAA graft copolymer with 71 % PAA content was found as 7.4x10-4 S at 140oC that is comparable with the proton conductivity of Nafion®115-Tri.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
atom transfer radikal polimerleşmesi, florlu polimerler, proton iletkenliği, iyon iletken kopolimer, atom transfer radical polymerization, fluoropolymers, proton conductivity, ion conductive copolymer